joi, iunie 1, 2023

Până la cer și înapoi! 144 de zboruri medicale organizate de Asociația Blondie în ultimii trei ani au însemnat o șansă la viață pentru 400 de copii din România.

Pe 28 martie, după 3 ani de la la primul zbor în care a dus un copil să se trateze în străinătate, Asociația Blondie a marcat evenimentul tot la înălțime. Doi copii cu probleme de sănătate au ajuns cu ambulanța aeriană la Milano, iar alți doi au fost aduși în țară.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

Zeci de jurnaliștii au fost martorii unui transport cu avionul spre Milano pentru copiii care nu pot fi operați sau tratați în România, iar conferința de presă din avion a fost pe cât de inedită, pe atât de emoționantă.

Foto: Lucian Ioniță

Peste 400 de persoane cu afecțiuni grave, în marea lor majoritate copii, au primit în ultimii trei ani șansa de a trăi datorită Asociației Blondie, care a organizat și susținut 144 de zboruri medicale în regim de ambulanță aeriană.

Foto: Lucian Ioniță

Adelina Tecucean: Un zbor medical ajunge și la 50.000 de euro

În România, în fiecare zi, două persoane află că boala de care suferă nu poate fi tratată în țară. Tratamentul într-o clinică din străinătate este decontat prin formularul E112, dar transportul până acolo, nu.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă în România: anul sunt diagnosti...

În lipsa unei soluții, pacienții care nu își pot permite costul zborului, încearcă, cu riscuri mari, să ajungă la spitalele din afara țării cu zboruri de linie. Cei mai mulți, însă, mor.

„Transportăm cele mai grave cazuri medicale – boli rare, boli genetice, afecțiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformații cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi.” spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Un zbor medical costă între 20-30.000€, dar poate ajunge și la 50.000€. De trei ani, în pofida pandemiei și războiului, Asociația Blondie susține toate zborurile medicale în afara țării, pentru fiecare caz când viața depinde de asta.

Foto: Lucian Ioniță

„Blondie a fost salvarea noastră în pandemie. Când toate liniile aeriene erau închise, noi am făcut transporturi cu Blondie. Altfel nu s-au mai putut face.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

La început părea că a fost ceva intermitent, o întâmplare, dar apoi, când am văzut că s-au împlinit o sută de zboruri, 144 chiar, și când am numărat câți copii au fost transportați, mi-am dat seama ce lucru extraordinar face Blondie.

De fapt, Blondie a fost salvarea acestor copii! Sunt puțini care înțeleg lucrul ăsta!” spune dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul M.S. Curie.

Te-ar mai interesa: Semne ale cancerului de piele pe care trebuie să l...

Foto: Lucian Ioniță

Asociația Blondie, în cifre

  • Cel mai mic copil transportat avea 3 zile.
  • 80% dintre pacienții transportați nu aveau împlinită vârsta de un an.
  • Am ajuns în 16 țări, la 29 de clinici
  • Am avut o săptămână în care am organizat 6 zboruri
  • Am parcurs 421.200 km, distanța de la Pământ la Lună
  • Am înconjurat Pământul de 10 ori
  • Am transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina
  • Am plătit peste 3.500.000 euro pentru aceste zboruri din ultimii 3 ani.

„Tarom ne este partener din primul an, ne pune la dispoziție prompt și cu discounturi semnificative avioane mari, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a transporta mai mulți copii la un singur drum, dar și prin oportunitatea de a ne întoarce cu alte cazuri medicale.

Probabil 70% din zboruri au fost cu ei și vreau să le mulțumesc pentru ajutor.” spune Adelina Toncean.

Foto: Lucian Ioniță

Obiectivul Asociației este achiziția unui avion – ambulanță aeriană

Ambulanța aeriană preia bolnavi în stare critică și îi transportă de urgență către spitalul pregătit să îi primească, chiar dacă acesta este la o distanță mare.

„Cu 1.500.000 € achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar.

Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune „Eu zbor sau mor!”. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România.

De pildă, duminică am transportat un copil de 3 ani cu cancer de prostată. Clinica din Paris a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 ani și chiar și așa, tot era un caz prematur.” spune Adelina Toncean.

Aeronava ambulanță aeriană este ca ambulanța terestră, este dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, are la bord o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, este gratuită – costul de transport pentru pacienți este zero.

Foto: Lucian Ioniță

Asociația Blondie, șansă pentru copiii bolnavi și singuri

Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Misiunea noastră este de a reduce mortalitatea și de a crește șansele la viață ale copiilor cu afectiuni grave în risc social.

Totul a pornit de la Cristi, alintat Blondie, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța, pentru care nu s-a mai putut face nimic.

Blondie este despre alint. Despre iubirea pe care o dai oricărei vieți, indiferent că este lungă sau nu. Este mâna pe care o ții strâns până la ultima răsuflare. Este despre a nu muri nimeni înainte să afle cum e să fii iubit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private