Sari la conținut

Dureri abdominale, greață, vărsături – semnele de alarmă ale acestei boli grave. Trebuie tratată de urgență, riscul de deces e uriaș

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
durere de stomac

Pancreatita acută este una dintre problemele apărute la nivelul pancreasului. Se produce din cauza activității enzimelor pancreatice care se revarsă în zonele vecine și în circulația sangvină. Managementul depinde în mare măsură de severitatea bolii.

Pancreatita acută, o boală periculoasă

Tratamentul medical al pancreatitei acute severe implică terapie intensivă. Cu alte cuvinte, intervenția chirurgicală – deschisă sau minim invazivă –  este stabilită numai de medic, la spital. Însă și în cazurile ușoare sau moderate pacientul trebuie să meargă la spital, la medic pentru stabilirea medicației și calmarea durerilor.

Concret, pancreatita este o afecțiune ce constă în inflamarea pancreasului. Chiar dacă majoritatea cazurilor de pancreatită reprezintă forme ușoare ale bolii, există numeroase situații în care boala poate amenința viața pacientului.

Cauzele pancreatitei acute includ: litiaza biliară ( pietrele la vezica biliară), abuzul de alcool, bolile digestive preexistente ale stomacului și duodenului sau ale pancreasului. Însă boala poate să fie cauzată și de anumite traumatisme abdominale sau de administrarea unor medicamente cu potențial toxic. Nu în ultimul rând, medicii susțin că anumite boli – oreionul, cancerul pancreatic, hipertrigliceridemia – pot cauza pancreatita. Inclusiv sarcina poate fi uneori un factor de risc pentru pancreatită.

Care sunt principalele simptome:

Principalul simptom este durerea abdominală care se amplifică progresiv, atingând intensitatea maximă în 6 ore de la debut. Durerea este constantă, violentă, localizată în epigastru și în regiunea periombilicală. De asemenea, durerea se intensifică atunci când persoana în cauză stă întinsă pe spate. De asemenea, apar și manifestări precum: greață, vărsături, temperatură ușor crescută, tegumente palide. Se va constata și o accelerare a ritmului cardiac, bolnavul poate să fie ori letargic, ori foarte agitat.

În ce constă tratamentul:

Este bine ca pacientul să fie spitalizat în vederea efectuării investigațiilor necesare. De asemenea, la spital, acesta va primi medicamente pentru a-i fi atenuată durerea, precum și perfuzii pentru a se putea compensa pierderile hidroelectrolitice. Infecția poate fi combătută prin administrarea de antibiotice și o perioadă de timp pacientul va trebui să țină un regim alimentar. Însă sunt și cazuri în care este necesară operația. Atenție! Neprezentarea la medic poate duce la deces. În cazul manifestărilor severe, există risc de deces atunci când se produc hemoragii interne. Practic, complicații fatale pot fi provocate de infecția sau necroza pancreatică sau de insuficiența renală. De aceea, este absolut esențial ca pacientul să fie internat și atent supravegheat.

Medicii susțin însă că persoana care a avut un episod de pancreatită acută este în continuare predispusă la astfel de manifestări, de episoade dacă va consuma în continuare alimente grase, în cantități mari și va consuma alcool.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel