joi, februarie 2, 2023

De la începutul pandemiei, medicii s-au confruntat din ce în ce mai mult cu diagnosticarea cancerului pulmonar. Acesta devine tot mai invizibil în contextul pandemic actual, iar un număr semnificativ de cazuri rămân nediagnosticate.

În ultimul an, la nivel național, au fost raportate zeci de mii de cazuri de cancer, fiind una dintre cauzele de deces cu care românii se confruntă. În contextul pandemic actual, diagnosticarea cancerului pulmonar se realizează cu dificultate, iar un număr semnificativ de cazuri rămân nediagnosticate, potrivit unui comunicat de presă emis de MSD România.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Fundația Renașterea, cu sprijinul MSD România lansează o inițiativă menită să tragă un semnal de alarmă cu privire la simptomele cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania în rândul bărbaților, atât ca număr de cazuri nou diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate, și devine o cauză frecventă de mortalitate prin cancer și în rândul femeilor. Astfel, pentru anul 2020, estimările Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene prezintă cancerul pulmonar ca fiind cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Romania, afectând cel mai mult segmentul de vârstă 45-65 de ani și contribuind cu circa un sfert (24,2%) din totalul deceselor prin cancer.

Te-ar mai interesa: Suferi de insomnie? Dr. Cezar spune cum poți avea ...

Ca urmare, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Fundația Renașterea, cu sprijinul MSD România, își unesc forțele de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului pentru a crește gradul de conștientizare privind simptomele cancerului pulmonar în rândul populației la risc și importanța diagnosticului cât mai precoce al bolii.

Organizațiile implicate doresc să atragă atenția asupra faptului că o tuse persistentă ar putea fi un semn al cancerului pulmonar și nu doar un simptom pentru COVID-19. Astfel, specialiștii se tem că persoanele care prezintă o tuse persistentă pot presupune că este legată de COVID-19 și nu se investighează suplimentar, când de fapt ar putea fi un semn al unui cancer pulmonar.  O tuse persistentă care durează trei săptămâni sau mai mult, care se modifică sau se înrăutățește, chiar și atunci când a fost urmat un tratament, poate fi un simptom al cancerului pulmonar și de aceea nu trebuie ignorată.

Te-ar mai interesa: Ai dureri articulare? Remediu minune care combate ...

            Cancerul pulmonar este, de obicei, un inamic silențios

Prin inițiativa „Tusea poate scoate cancerul pulmonar de pe silențios” se dorește o mai bună și mai largă conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar în rândul populației. Aceasta are ca principal scop îndemnarea persoanelor aflate la risc să-și facă o programare la medicul de familie, mai ales daca au simptome, pentru a fi evaluate adecvat.

Populația aflată la risc de îmbolnăvire este reprezentată de persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, fumători, persoanele expuse la  anumiți factori poluanți din mediu, precum azbestul, dar și cei cu un istoric de cancer în familie.

Te-ar mai interesa: Dorian Popa, pe masa de operație! Probleme serioas...

Însă, cu cât se acționează mai rapid si diagnosticul se pune mai devreme, cu atât opțiunile de tratament aflate în zilele noastre la îndemâna medicilor specialiști pot da rezultate mai bune, iar șansele de supraviețuire sunt mai mari.

“Cancerul pulmonar este de cele mai multe ori un inamic silențios. Frica de diagnostic, îngrijorarea față de costul tratamentului, frica de operație,  stigma și preconcepția că orice cancer pulmonar înseamnă inevitabil moarte rapidă îi determină să amâne prezentarea la medic, astfel încât boala este descoperită de cele mai multe ori într-un stadiu avansat. Peste aceste bariere subiective s-a suprapus și epidemia de COVID-19. Simptomele infecției cu noul coronavirus sunt, până la un punct, extrem de asemănătoare celor de cancer pulmonar, astfel că pacienții au avut un motiv în plus să evite sa meargă la medicul de familie, fiindu-le teamă că vor fi diagnosticați pozitiv la infecția cu acest virus”, afirmă Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Te-ar mai interesa: Ce s-a întâmplat, de fapt, între Florin Piersic și...

            Pandemia a condus la perturbări semnificative în accesarea serviciilor medicale de specialitate

„Operațiile amânate sau chiar anulate, imposibilitatea continuării tratamentelor, schimbarea schemelor de tratament sau stresul cauzat de toate acestea, sunt doar câteva dintre modurile în care pandemia de coronavirus a afectat pacienții oncologici, toate cu efecte extrem de grave asupra sănătății lor mentale şi fizice. Este bine cunoscut faptul că un cancer depistat în stadii incipiente are şanse de vindecare de peste 80%, în condiţiile în care există posibilitatea unui screening preventiv. Or, în această perioadă de pandemie COVID-19, accesul la investigații a fost îngreunat. Este foarte important ca în acest context și pentru creșterea ratelor de supraviețuire în afecțiunile oncologice, prevenția și accesul la servicii medicale de diagnostic să devină o prioritate!,” a declarat Mihaela Geoană – Președintele Fundației Renașterea.

Te-ar mai interesa: Horoscop 3 februarie. Astrolog: Urmează o zi plină...

“Din păcate, așa cum o  știam deja din sondajele și datele strânse de noi anul trecut de la pacienți, și cum o confirmă acum și datele oficiale, pandemia a avut implicații majore asupra diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici. De aceea, în 2021 solicităm autorităților să facă o prioritate din a asigura acces la diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluții tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanța (telemedicină, monitorizarea la distanță a unor parametri medicali etc.). În ceea ce privește diagnosticarea cancerului pulmonar, este imperios necesară o intervenție pentru creșterea accesului la bronhoscopii, extrem de limitat în această perioadă”, a declarat Cezar Irimia, Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În aceste condiții, nu există nicio îndoială că pacienții cu cancer pulmonar sunt o populație extrem de vulnerabilă, atunci când vine vorba de COVID-19.

Nu în ultimul rând, merită adăugat cât de importantă este monitorizarea bolii pe care registrele populaționale de cancer o derulează în mai toate țările Europene și rolul lor în cunoașterea epidemiologiei bolii canceroase în general, dar nu numai. Din păcate, registrele naționale de cancer fiind în Romania încă la stadiul de deziderat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private