duminică, februarie 5, 2023

Medicul Adina Alberts trage semnalul de alarmă în ceea ce privește creșterea cazurilor de accident vascular cerebral în rândul românilor.

Cunoscând semnele și simptomele accidentului vascular cerebral, puteți acționa rapid și poate salva o viață, inclusiv pe a dumneavoastră.

“ÎN FIECARE AN AVEM “PANDEMIE” DE AVC

De mai mulți ani aflăm că, într-o medie anuală, conform statisticilor, peste 55.000 de români suferă un accident vascular cerebral, afecțiune pentru care există o procedură salvatoare eficientă doar dacă este aplicată în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei. Este important să știți că tromboliza efectuată în acest interval de timp poate să salveze viața oricui.

Te-ar mai interesa: De ce recomandă nutriționiștii zeama de varză mura...

Anul acesta, în primele două trimestre, din cei 27.506 pacienți diagnosticați și internați cu un AVC ischemic, DOAR 8% au primit ajutor medical în așa numita „fereastră terapeutică” pentru efectuarea intervenției salvatoare.

Tromboliza intravenoas

Tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut ischemic induce pacientului tratat la timp remisia completă a deficitului neurologic și recuperarea fără sechele.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică neinvazivă care constă în injectarea unei substanțe care dizolvă trombul. Aceasta se administrează intravenos pentru a dizolva cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se (poate) remite complet.

Te-ar mai interesa: Boala extrem de rară cu care a ajuns la spital un ...

Solicitați imediat opinia unui medic

Medicii specialiști ne atrag atenția asupra faptului că este esențial ca, la apariția primelor simptome neurologice, pacientul sau aparținătorul să solicite imediat opinia unui medic urgentist sau medic de familie și să se prezinte într-un serviciu de urgență. De asemenea, este foarte important ca pacienții sau aparținătorii să știe cu precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice.

Te-ar mai interesa: Băutura care micșorează creierul! Poate cauza deme...

Dacă injecția “de tromboliză” se poate administra în 46 de spitale din toată țară, există și o altă procedură specială, minim invazivă, trombectomia – prin care se introduce un dispozitiv fin, filiform, pe o arteră pentru a se îndepărta cheagul de sânge, procedură care se poate realiza în doar 6 unități spitalicești din țară: 3 spitale în Capitală și câte 1 spital în orașele Târgu Mureș, Timișoara și Suceava. Lucrurile stau așa și pentru că există doar 15 medici în toată țara pregătiți pentru a efectua aceste proceduri.

Te-ar mai interesa: Medicamentul minune cu care slăbesc rapid vedetele...

Autoritățile lucrează, în acest moment, la un plan pentru extinderea centrelor de tratament pentru pacienții cu AVC.

“Avem deja finalizată propunerea de curricula de pregătire. Am identificat și trei centre de pregătire, inițial, și le vom extinde pe măsură ce se îmbunătățește și resursa umană. Din ianuarie o să înceapă pregătirea acestor medici din diverse specialități astfel încât până la finalul anului viitor să avem primii absolvenți ai cursurilor”, a declarat ministrul Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: Cum ne ajută, de fapt, iodura de potasiu și de ce ...

Până acum doar medicii radiologi puteau obține această competență. De anul viitor, promite ministrul sănătății, vor avea acces inclusiv neurologii, neurochirugii și cardiologii intervenționiști. Pregătirea specialiștilor va dura un an.

Viața celui drag să poată fi salvată!

Așadar, fiecare secundă contează! Este nevoie de un medic specializat care să RECUNOASCĂ rapid simptomele la debut și astfel, viața celui drag să poată fi salvată! Există deja un serviciu dedicat, o platformă care a reunit medici specializați și experimentați în urgențe medicale.

Abonează-te acum la eTELEDOC și poți beneficia de expertiza unui medic urgentist atunci fiecare secundă contează!

Tot vorbim despre cât de importantă este intervenția instant a medicului urgentist atunci când viața omului este în pericol! Puțini înțeleg și conștientizează însă că un simplu abonament, pentru toată familia, la o platformă de medicină de urgență online, le poate salva viața în astfel de situații nefericite.

Cum funcționează eTELEDOC


Simptome care pot apărea brusc

Iată simptomele neurologice care pot apărea brusc și care ar trebui să îi aducă pe pacienți la medic:

👉tulburări motorii și sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăți a corpului);
👉tulburări de vorbire – de exprimare sau de înțelegere a vorbirii;
👉tulburări de deglutiție (înghițire), schimbarea bruscă a vocii, de asemenea brusc instalate;
👉tulburări de echilibru sau în coordonare a mișcărilor;
diplopie (vedere dublă) instalată brusc;
👉turburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi;
👉asimetria instalată brusc la nivelul feței.

Trebuie spus că, astăzi, cei mai mulți pacienți diagnosticați cu AVC supraviețuiesc, dar această patologie este prima cauză medicală de handicap motor sau demență din cauza întârzierilor nepermis de mari în diagnosticarea și inițierea terapiilor salvatoare” , a scris Adina Alberts pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private