Sari la conținut

Panică în rândul pacienţilor cu diabet. Cu ce poate fi înlocuit Ozempic, care va fi retras de pe piaţă?

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Din cuprinsul articolului

De la 1 august 2024, medicamentul injectabil anti-diabetic Ozempic nu va mai fi disponibil în farmaciile din România şi deja mulţi pacienţi au intrat în panică de teamă că vor rămâne fără tratament.

Începând cu 1 august, acest medicament va fi retras din România din cauza negocierilor eșuate privind prețul. Ozempic va fi disponibil doar în străinătate, la un preț mai mare.

„Din păcate, într-adevăr, Ozempicul se retrage oficial din România. Motivele retragerii sunt unele ce țin de negocierea prețului. E important de menționat acest lucru pentru că ar fi putut apărea întrebări cu privire la profilul de siguranță al medical.

Din fericire, n-au fost probleme de siguranțe. Singurul motiv care a dus la retragerea medicamentului e dat de faptul că prețul nu a putut fi negociat între autoritățile statului român și producător”, a declarat la Antena 3 CNN Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet.
ozempic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Alternative terapeutice

Acesta a precizat că există o alternativă acestui medicament. „Fie putem să ne gândim la un tratament cu aceeași moleculă, cu aceeași substanță, dar care, spre deosebire, de Ozempic. Este disponibilă în momentul de față sub formă de tablete. Ozempicul se făcea injectabil o dată pe săptămână.

Tabletele care conțin de fapt același medicament, se administrează o dată pe zi sau pot să urmeze tratamente tot injectabile, fie administrabile o dată pe săptămână, fie zilnic.

Din punct de vedere al eficacității și siguranței, ele sunt similare. Practic vorbim despre medicamente ce fac parte din aceeași clasă terapeutică, au același mecanism de acțiune”, a explicat specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel