Sari la conținut

Papa Francisc avertizează: Două noi boli mortale care amenință lumea

Papa Francisc
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Papa Francisc transmite Ucrainei sa negocieze cu Rusia

Papa Francisc a avertizat asupra „bolilor periculoase” care amenință democrația, precum scepticismul sau „fascinația populismului”, într-un text publicat sâmbătă, înainte de a se deplasa mâine în orașul italian Trieste (nord-est).

„Democrație”, după cum bine știm, este un termen născut în Grecia antică pentru a indica puterea exercitată de popor prin reprezentanții săi. O formă de guvernare care, dacă pe de o parte s-a răspândit la nivel mondial în ultimele decenii, pare să sufere și consecințele unei boli periculoase, scepticismul democratic”, a spus pontiful argentinian.

Papa Francisc și reflecțiile sale care surprind lumea

Reflecțiile sale inedite constituie introducerea unei antologii a mesajelor sale intitulată „Spre inima democrației” și au fost publicate de ziarul „Il Piccolo” cu ocazia vizitei Papei la Trieste, mâine, pentru a participa la închiderea celei de-a 50-a Săptămâni sociale a catolicilor din Italia.

În document, Francisc subliniază problemele cu care se confruntă sistemele democratice, precum inegalitatea din societățile lor sau ceea ce el numește adesea „paradigma tehnocratică”, adică impunerea noilor tehnologii asupra vieții umanității.

„Dificultatea democrațiilor de a face față complexității timpului prezent – gândiți-vă la problemele legate de lipsa de muncă sau de puterea paradigmei tehnocratice – pare adesea să cedeze locul fascinației populismului”, a argumentat pontiful.

Papa Francisc despre politica de astăzi

Papa Francisc, pe de altă parte, a apărat ca „o mare și incontestabilă valoare” capacitatea de a fi „împreună”: „Exercitarea guvernării are loc în sfera unei comunități care dezbate, liber și laic, pentru binele comun, care este un alt mod de a numi politica”, a spus el.

„Aș dori, gândindu-mă la ziua de astăzi, să spun ce înseamnă „inima” democrației: împreună este mai bine decât singur, care este mai rău. Împreună este frumos pentru că singur este trist. Împreună înseamnă că unu plus unu nu este doi, ci trei, deoarece participarea și cooperarea creează ceea ce economiștii numesc valoare atașată”, a spus el.

Papa a arătat și cealaltă față a monedei: regimurile „etatiste” sau „dirijiste” în care „nimeni nu participă, toată lumea asistă, pasivă”.
„Democrația presupune participare, ne cere să ne punem în locul celuilalt, să riscăm dezbaterea, să aducem în discuție propriile noastre idealuri, propriile noastre motive. Să ne asumăm riscuri. Riscul este un teren fertil în care germinează libertatea”, a spus el.

Și a concluzionat: „Dimpotrivă, a vedea de la fereastră tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, nu numai că nu este acceptabil din punct de vedere etic, dar este egoist, nu este nici înțelept, nici convenabil”.

Sursa: Efe

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel