luni, noiembrie 30, 2020
Rusen Anca

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plată îndrăgită de copii, o plantă care crește spontan în România. Uneori, ne este greu să credem câte beneficii poate să aducă aceasta asupra stării de sănătate. Păpădia este utilizată ca remediu împotriva febrei, a furunculelor, a problemelor oculare, a diabetului, previne balonarea și constipația. 

Păpădia este o sursă bogată de vitamine. Conține vitaminele A B, C, D, dar are și fier, potasiu, zinc și calciu. Încă din secolul al X-lea există dovezi ale utilizării păpădiei pentru ameliorarea problemelor hepatice sau biliare. De asemenea, în medicina tradițională chineză, păpădia era utilizată pentru tratamentul bolilor de stomac, al apendicitei, și trata lipsa laptelui la femeile lăuze.

Ca remediu natural, de la păpădie sunt utilizate frunzele, rădăcinile și florile. Păpădia poate să fie utilizată sub formă de sirop, ceai, infuzie, cataplasmă, pulbere sau pur și simplu, la salate, în mâncare.

Iată care sunt beneficiile terapeutice ale păpădiilor:

Păpădia este un excelent diuretic natural. Contribuie la eliminarea surplusului de apă din organism. De aceea, ceaiul de păpădie este atât de iubit de doamnele și domnișoarele care vor să aibă o talie subțire.
Este un bun detoxifiant, elimină toxinele din corp.
Sunt studii care susțin că păpădia poate să ajute la purificarea sângelui.
Ceaiul de păpădie dacă este consumat în mod constant poate să mențină sub control nivelul colesterolului din sânge.
Ajută la calmarea durerilor biliare și preparatele din păpădie îmbunătățesc funcția ficatului.
Ceaiul de păpădie poate să prevină balonarea dar și constipația.
Cataplasma poate fi folosită pentru ameliorarea eczemelor cutanate.

În ciuda beneficiile sale, păpădia nu este indicată femeilor însărcinate. De asemenea, există și persoane care pot dezvolta o reacție alergică la păpădie. De aceea, atunci când ai anumite afecțiuni cronice, întreabă medicul de familie dacă poți utilă preparatele terapeutice cu păpădie.

Parteneri