Sari la conținut

Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu fătul? Explicațiile experților: administrarea de paracetamol poate împiedica copiii să…

Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu fătul? Explicațiile experților: administrarea de paracetamol poate împiedica copiii să…

Sarcina poate fi o provocare – atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Este momentul în care femeile se confruntă cu fluctuații hormonale, foame, dureri, schimbări de dispoziție, grețuri matinale și altele.

În astfel de momente, când organismul trece prin atât de multe, este posibil să se recurgă la medicamentele fără prescripție medicală, dar alegerile nu sunt întotdeauna înțelepte.

Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu fătul? Explicațiile experților

Experții spun că administrarea de paracetamol poate împiedica copiii să doarmă corect mai târziu în viață, când împlinesc trei ani sau mai mult.

În jurnalul PLOS One, experții au explicat că bebelușii expuși la acetaminofen – termenul medical folosit pentru paracetamol – în uter, au mai multe șanse să se confrunte cu probleme de atenție și de somn.

Citeste si:

Cum declanșează paracetamolul probleme de somn la copii?

Datele din First Baby Study (FBS) au fost preluate pentru studiu și experții au intervievat femeile pe parcursul sarcinii pentru a determina ce medicamente au folosit.

Paracetamolul a fost utilizat pe scară largă pentru dureri musculare, dureri de cap, febră și infecții. Serviciul Național de Sănătate din Anglia (NHS), de pildă, afirmă că paracetamolul este sigur de utilizat în timpul sarcinii și se recomandă alăptarea.

Trecerea peste bord poate perturba dezvoltarea celulelor, provocând astfel alterarea dezvoltării fetale sau deteriorarea placentei. Cu toate acestea, nu au monitorizat efectul în ultimele săptămâni de sarcină.

În ciuda rezultatelor, experții au spus că studiul nu a concluzionat că utilizarea paracetamolului poate provoca modificări la copii în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, invocând riscul de concentrare, somn și probleme legate de creștere, se recomandă utilizarea medicamentelor OTC (produse medicamentoase care se poate elibera fără prescripţie medicală) numai în cantități limitate în timpul gestației.

Diferența de simptome în ambele cazuri depinde de nivelul de stres al mamelor în timpul sarcinii.

Experții au mai spus că viitoarele mame nu trebuie să își facă pres multe griji cu privire la constatările lucrării și pot continua să ia medicamentul după cum este necesar. Medicii au ținut să sublinieze că, pe de altă parte, expunerea prenatală la stresul matern poate provoca probleme de sănătate mintală la sugar și poate avea probleme legate de dezvoltarea creierului în uter.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.