Paracetamolul și aspirina, interzise în Franța după o descoperire îngrijorătoare

Paracetamolul și aspirina, interzise în Franța după o descoperire îngrijorătoare
Paracetamolul și aspirina, interzise în Franța după o descoperire îngrijorătoare

Paracetamolul și aspirina, interzise în Franța! Pacienții nu mai pot cumpăra, la liber, din farmacii aceste două medicamente, ci doar după o evaluare amănunțită a farmacistului.

Autoritățile au luat această hotărâre după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol.

Paracetamolul și aspirina, interzise în Franța! Un caz asemănător a avut loc și în România, acum două luni.  Un tânăr de 19 ani a fost la un pas de o trgedie, tot din cauza unei supradoze de paracetamol. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în România conţin două din cele trei substanţe: aspirină, paracetamol, ibuprofen, potrivit Digi24.

Farmaciștii sunt îngrijorați de acest fenomen: medicația la proprie inițiativă. Se tem să nu ajungem în situația din Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani.

Aspirina este extrem de agresivă pentru tubul digestiv: De altfel, este interzisă gravi­delor, bolnavilor cu astm, insu­ficienţă renală sau hepatică. „Poate provoca dureri în capul pieptului, probleme renale, gastrite, agravarea gastritelor şi a ulcerelor, putând merge, în cazul bolnavilor ulceroşi, până la hemoragii digestive superioare”, atrage atenţia prof.dr. Ion Fulga, şeful catedrei de farmacologie din cadrul UMF”Carol Davila”.

Este preferabil să nu dai nici copilului aspirină sau medicamente care o conţin. Aceasta poate duce la apariţia sindromului Reye, o reacţie adversă extrem de severă la aspirină pe care o pot face copii, cu mortalitate mare, ce apare atunci când aspirina se administrează în timpul unor viroze

1386 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox