Sari la conținut

Paradisul turistic din mijlocul României. Secrete neștiute despre stațiunea ascunsă

Statiunea Bazna
Sursa foto: wikipedia

Paradisul turistic din mijlocul României. Oricine caută remedii naturiste pentru boli reumatice și psihice poate merge cu încredere până la această stațiune din apropierea orașului Mediaș.

Undeva între dealuri și văi, într-o zonă frumoasă a țării noastre, stațiunea Bazna este ascunsă de ochiul curios, unde peisajul în sine poate vindeca orice boală. Prezența izvoarelor sărate, a izvoarelor minerale și a gazului metan a fost descoperită devreme în această zonă.

Paradis turistic cu izvoare minerale

La începutul secolului al XIX-lea, medici și chimiști au sosit tocmai de la Viena pentru a studia efectele sării de la Bazna și climatul de aici. În anul 1843 a fost înființată stațiunea, preluată în 1905 de comunitatea evanghelică, ce a transformat-o într-o stațiune balneară cunoscută în întreaga Transilvanie.

“Apele minerale, nămolul sapropelic, sarea de Bazna, condițiile climatice prielnice, dar și peisajul pitoresc atrag anual turiști la Bazna pentru diverse tratamente. În bazele de tratament se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor, boli și afecțiuni reumatice, afecțiuni ortopedice, boli ginecologice sau boli ale aparatului respirator.

Resurse culturale recunoscute în patrimoniul cultural național

Comuna deține o concentrare de resurse culturale recunoscute în patrimoniul cultural național — centrul istoric, bisericile fortificate din localitățile Bazna, Boian și Velț — amplasate într-un cadru natural deosebit, atracții care i-au adus statutul de ‘cel mai frumos sat’ din România în anul 2011”, conform Siminei Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS). 

Staţiune de purificare şi vindecare

Prin apele minerale descoperite, stațiunea a atras atenția oamenilor nu numai din Transilvania, ci și din alte locuri ale lumii.

După anul 1752, încep să se facă analize chimice, mai întâi de către farmacistul George Bette din Sibiu și apoi de alți specialiști. Andreas Gaspari, care a lăsat un manuscris cu observații culese între anii 1762 și 1779 despre starea băilor de aici, amintește despre existența mai multor izvoare minerale: Baia bisericii, Baia cerșetorilor, Fântâna acră și descrie starea lor de atunci.

În  1808 s-au făcut cercetări științifice asupra apelor minerale de către medici și chimiști, care, în 1813, au publicat în “Anuarul medical al statului imperial” un raport favorabil. În luna noiembrie 1814 se hotărăște construirea unui stabiliment balnear, izvoarele de ape minerale de la Bazna trec în proprietatea bisericii evanghelice din localitate, fiind supuse unor analize chimice, făcându-se recomandări științifice, potrivit oradesibiu.ro.

Statiune balneara
sursa foto: statiunibalneare.com

Bazna şi drumul spre vindecare

Primul stabiliment balnear s-a construit, potrivit sursei citate, abia în anul 1843 de către o societate pe acțiuni, formată din intelectuali din Mediaș. În 1845 au fost înregistrate 637 persoane venite la tratament.

  • În 1877, băile trec în posesia bogătașului Brekner din Mediaș, care le arendează pe timp de 70 de ani, acesta construind instalații sistematice care au contribuit la dezvoltarea și modernizarea stațiunii.
  • În 1949, băile de la Bazna au fost trecute în administrația Ministerului Sănătății, iar din 1950, dacă până atunci au avut caracter sezonier, devin o stațiune cu caracter permanent.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.