Sari la conținut

Părintele Necula despre Postul Sfintei Marii: „ E ca atunci când îţi sunt bolnavi părinţii şi simţi că poţi posti pentru ei”

Părintele Constatin Necula
Sursă foto: Basilica

Părintele Necula despre Postul Sfintei Marii. Postul Sfintei Marii, cunoscut și ca Postul Adormirii Maicii Domnului, a început pe data de 1 august 2023 și ține până pe 15 august 2023.

Prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, preotul Constantin Necula a declarat pentru Ora de Sibiu, că acesta este un post uşor, în care credincioşii să mănânce mai atent, dar mai ales să se roage zilnic şi să se gândească că o însoţesc zilnic, pe Maica Domnului.

„Postul Adormirii Maicii Domnului. Este un post dăruit de Biserică oamenilor, pentru a putea să înţeleagă şi prin asceză, darul cel mare al prezenţei Maicii Domnului în lume. E ca şi cum ne-am îngrijora că moare Maica Domnului, pentru ca la adormire să ne bucurăm că fiul său o preia şi o aşează acolo unde îi e locul, în împărăţia Sa. E un post de însoţire.

E ca atunci când îţi sunt bolnavi părinţii şi ştii că sunt la o vârstă la care trebuie să plece, că sunt într-o stare de sănătate care nu-i face să fie în mijlocul oamenilor şi tu cu grijă îi însoţeşti cu rugăciunea, simţi că poţi posti pentru ei, să-i îngrijeşti. E ca şi cum am intra în grupul de oameni care o îngrijesc pe Maica Domnului şi în fiecare zi se îngrijesc ca la geamul ei să pună câte un buchet de flori”, a spus părintele Necula.

Duhovnicul sibian afirmă că zilnic este potrivit să spunem rugăciunea obişnuită. De asemenea, părintele Necula ne îndeamnă „să încercăm să mâncăm cât mai atent. Postul este mult mai uşor, mai ales că este vară şi salata se face mult mai uşor din roşii, din crudităţi.”

Sfanta Maria
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Tradiții și superstiții în Postul Sfintei Marii

Încă din bătrâni există o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții de care se ține cont în Postul Sfintei Marii. Iată ce trebuie făcut în fiecare zi de marți și joi începând cu 1 august 2023 până pe 15 august 2023.

Tradiția spune că în fiecare zi de marți și de joi, creștinii trebuie să consume legume fierte fără untdelemn (ulei). De asemenea, sâmbăta și duminica se ține cont de dezlegarea la vin și untdelemn.

Un alt obicei pe care îl au oamenii în această perioadă este să roage la Maica Domnului pentru prosperitate și sănătate. De asemenea, se citesc în mod deosebit Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului.

Postul Sfintei Marii 2023: Zile cu dezlegare la vin, pește și untdelemn

Iată care sunt zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn în Postul Sfintei Marii:

• Marți, 1 august 2023: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin

• Sâmbătă, 5 august 2023: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin

• Duminică, 6 august 2023: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește

• Sâmbătă, 12 august 2023: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin

• Duminică, 13 august 2023: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel