miercuri, iunie 23, 2021

Este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Cum zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate

şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală. În mod normal, celulele nervoase produc o substanţă numită dopamină care trimite semnale zonei creierului responsabilă cu locomoţia. La persoanele care au Parkinson celulele nervoase nu mai produc dopamină, din acest motiv nu mai au control asupra mişcărilor.

 

Simptome

Cele 4 simptome principale ale bolii Parkinson sunt următoarele:

– Tremor ce afectează mâinile, braţele şi picioarele

– Rigiditate musculară

– Mişcări încetinite

– Dficultăţi de echilibru şi la mers

Tremorul este primul

simptom al bolii dar în timp, boala afectează toţi muşchii şi poate duce la tot felul de probleme cum ar fi constipaţia, probleme la înghiţire. În etapele avansate, persoanele cu Parkinson pot avea o expresie fixă sau privesc în gol, probleme de vorbire.

În majoritatea cazurilor simptomele apar în jurul vârstei de 50-60 de ani, însă în unele cazuri pot apărea şi mai devreme.

 

Diagnosticare

Pentru a pune un diagnostic, medicul va sta de vorbă cu pacientul în legătură cu simptomele şi istoricul medical şi va face un examen neurologic. Acest examen include teste şi întrebări

care să arate cum funcionează celulele nervoase.  De asemenea, medicul poate recomanda teste de sânge şi un examen RMN.

 

Tratament

Momentan nu există un leac curativ pentru boală, dar există tratamente care pot ţine sub control simptomele.

Selegilina se foloseşte pentru încetinirea pierderii neuronilor dopaminergici şi poate fi prescrisă încă de la debutul bolii. Un alt medicament utilizat pentru reducerea simptămelor bolii cu cele mai puţine efecte secundare este Levodopa care este prescrisă de medic în funcţie de vârstă, stil de viaţă, gravitatea simptomelor.

Agoniștii

de dopamină – bromocriptină, pergolidă, pramipexol și ropinirol – pot fi prescriși imediat după stabilirea diagnosticului, sau în asociație cu levodopa într-un stadiu avansat al bolii. Agoniștii de dopamină au efecte comparabile cu levodopa + carbidopa/benzerazidă în stadiile incipiente ale bolii, dar nu sunt suficient de eficiente în controlarea semnelor și simptomelor în stadiile avansate.

Medicamentele anticolinergice – benzotropină, trihexifenidil – contribuie la reducerea tremorului la unele persoane, restabilind echilibrul între dopamină și acetilcolină la nivelul creierului.

Antidepresivele

sunt prescrise la unii pacienți cu boala Parkinson. Mai mulți factori pot antrena stări depresive la bolnavii ce suferă de o boala cronică degenerativă: sarcinile zilnice care devin progresiv mai dificile, modificările fiziologice ce se produc la nivelul creierului în cursul bolii și efectele secundare ale unor medicamente.

 

Pacienţii care nu răspund la tratamentul medicamentos pot fi supuşi unor intervenţii chirugicale ca:

talamotomia – constă în distrugerea unei părți a talamusului, pentru a reduce tremorul parkinsonian

Palidotomia constă în lezarea chirurgicală a unei părți din formațiunea numită globus pallidus și are drept rezultat o ameliorare importantă a celor trei semne radicale ale bolii Parkinson (tremor, rigiditate, bradikinezie).

Kinetoterapia este un adjuvant terapeutic important și constă în exerciții fizice zilnice și gimnastică, reeducare funcțională, refacerea echilibrului postural.

Ortofonia permite tratarea tulburărilor de vorbire care apar din cauza unei articulații dificile.

UNDE CEREŢI AJUTOR ÎN ROMÂANIA

SPITALE PUBLICE

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI

Telefon: 021.3180400, 021.3180401, 021.3180402, Fax: 021.3180444
Adresa: Sos. Fundeni nr.258
Website: http://www.icfundeni.ro

Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)

Adresa: Sos. Berceni, nr12
Localitate: Sectorul 4, Bucuresti

Telefon:  021.334.30.25, 021.334.30.27
Fax: 021.334.73.50
Email: rsn@bagdasar-arseni.ro
Web: www.bagdasar-arseni.ro

CLINICI PRIVATE

CENTRUL DE SĂNĂTATE MEDIC LINE

Telefon: 021- 325.33.30 / 021- 325.33.33 ,
Email: office@medic-line.ro
Adresa: Strada Baba Novac nr. 2
Website: www.medic-line.ro

 

 

Ultimele stiri

Parteneri