vineri, iulie 1, 2022

Pașaportul de vaccinare, obligatoriu din luna iulie? Cristian Bușoi: „NU trebuie să împiedice libera circulație a cetățenilor”

În cursul zilei de miercuri, 17 martie, Comisia Europeană urmează să prezinte prima formă a pașaportului COVID. Numit și certificatul verde digital, acesta va conține informații despre persoane, necesare pentru a călători în alte state membre cu avionul.

Te-ar mai interesa: Horoscop folcloric. Voropchievici: Ei sunt oamenii...

Pentru obținerea unui astfel de document cetățenii europeni vor fi nevoiți să îndeplinească anumite condiții sanitare. Astfel, viitorul pașaport COVID va fi valabil pentru cetățenii europeni imunizați cu unul dintre serurile aprobate în Uniunea Europeană. Este vorba de Pfizer; AstraZeneca, Moderna sau Johnson & Johnson.

Pașaportul de vaccinare, obligatoriu din luna iulie?

Odată cu apariția acestui document, oficialii Uniunii Europene speră să redeschidă sectorul turismului care a fost pus la pământ pe perioada pandemiei. Aceștia susțin că libera circulație nu va fi, totuși, condiționată de vaccinare.

Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie a acestui an. Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni.

Te-ar mai interesa: Atac de cord: Băuturi care ar trebui evitate vara...

Cristian Bușoi: „Pașaportul de vaccinare nu trebuie să împiedice libera circulație a cetățenilor”

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a explicat ce înseamnă, de fapt, certificatul verde digital.

„Am solicitat într-o scrisoare președintelui CE, Ursula von der Leyen, o informare corectă și susținută despre “certificatul verde digital” (pașaportul de vaccinare). Acesta NU trebuie să împiedice, sub nicio formă, libera circulație a cetățenilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, am salutat inițiativa Comisiei de a legifera un document standardizat. Care să faciliteze libera circulație a cetățenilor, turismul, munca la frontiere și pe cea a autorităților de sănătate publică din UE.

Te-ar mai interesa: Cum a descoperit Monica Pop că are cancer: Credeam...

În același timp, am subliniat că acest document NU trebuie să fie condiție obligatorie pentru mobilitatea cetățenilor. Și nici să împiedice libera circulație, mai ales că populația, în majoritate, nu este încă vaccinată.

Cetățenii europeni care au certificatul verde digital ar trebui sa fie exceptați de la diverse măsuri impuse de pandemie. Testare, carantină, izolare. Dar acesta nu trebuie să fie, sub nicio formă, o condiție obligatorie pentru ca cineva să poată ieși din țară.
Tocmai de aceea am cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un efort susținut de comunicare pentru a-i informa corect pe cetățenii europeni despre acest certificat.

Discuția de acum despre obligativitatea certificatului verde digital sau a pașaportului de vaccinare este exagerată.

Pentru a pune punct speculațiilor și manipulărilor avem nevoie rapid de informare corectă. Să nu uităm că sunt și astăzi companii aeriene și chiar state care cer o dovadă a vaccinării și nu mai impun alte apoi restricții.
  • În acest context, certificatul sau pașaportul de vaccinare ar fi un document standard. Mai ușor de recunoscut în toate statele și care ar ajuta munca lucrătorilor de la granițe. Și cel mai important, ar ajuta turismul.
  • Faptul că politicieni populiști atacă, din nou, Uniunea Europeana și încearcă să speculeze și să profite de temerile oamenilor și de o discuție complexă și complicată, nu este un lucru nou. Așa s-a întâmplat și cu masca de protecție și cu măsurile de protecție. Și, cel mai probabil, se va repeta până la finalul pandemiei și cu fiecare criză.
  • O campanie publică de comunicare privind ne-obligativitatea certificatului de vaccinare și pentru calmarea discuțiilor care se ivesc, din nou, împotriva Uniunii Europene. Și pentru lămurirea oamenilor care sunt asaltați cu informații false este imperios necesară.
Este util și important ca românii și toți europenii să știe că în toată criza globală de sănătate, Uniunea Europeană, ca întreg instituțional, nu este ruptă de cetățeni. Ci facem tot ce este necesar pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a grăbi întoarcerea la normalitate”, a scris Cristian Bușoi pe contul său de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private