Sari la conținut

,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor. Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor. Potrivit unui studiu recent, persoanele denumite ,,păsări de noapte”, care preferă să se culce târziu și au dificultăți în a se trezi dimineața, prezintă un risc mai ridicat de mortalitate decât cei care adoptă un program de somn mai devreme.

Această cercetare, efectuată pe un grup de aproape jumătate de milion de locuitori cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, arată că cei care se culcă târziu au un risc de deces, indiferent de cauză, cu 10% mai mare într-un interval de șase ani și jumătate.

,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor

Studiile anterioare sugeraseră deja o asociere între obiceiurile nocturne și diverse afecțiuni precum bolile cardiovasculare și patologii metabolice, dar această cercetare este prima care explorează direct riscul de mortalitate.

Participanții la studiu s-au autoevaluat în funcție de preferințele lor de somn, clasificându-se ca „persoane matinale”, „mai degrabă matinale decât nocturne”, „mai degrabă nocturne decât matinale” sau „persoane nocturne”.

Din cele peste 10.500 de decese înregistrate în perioada studiată, 2.127 au avut cauze cardiovasculare. Profesorul Malcolm von Schantz, specialist în cronobiologie la Universitatea Surrey, subliniază că aceasta este o problemă de sănătate publică care nu mai poate fi ignorată.

Insomnia afectează sănătatea

El propune că ,,păsările de noapte” ar trebui să beneficieze de o flexibilitate mai mare la locul de muncă pentru a-și adapta programul la preferințele lor de somn.

Kristen Knutson de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului, avertizează că ,,păsările de noapte” pot suferi de consecințe asupra sănătății dacă încearcă să trăiască într-o lume cu program predominant matinal.

Aceștia prezintă o tendință mai mare de a avea probleme psihologice, diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii, și adoptă comportamente dăunătoare cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, cafeină și droguri.

Trecerea la ora de vară este considerată mai dificilă pentru aceștia, iar Schantz sugerează că ar trebui să se ia în considerare renunțarea la această practică, conform digi24.ro.

Maglan Diana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel