Categories: Ştiri sănătate

Pastila care are potențialul de a pune capăt crizei sanitare provocate de pandemie

Compania farmaceutică americană Merck a anunţat luni că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său anti-COVID-19 administrat pe cale orală, relatează CNN și Agerpres.

Studiul clinic realizat de Merck cu privire la această pastilă, ale cărui rezultate au fost anunțate pe 1 octombrie, arată că ea reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie.

Dacă va fi autorizat, acest medicament numit Molnupiravir, ar reprezenta un progres major în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, deoarece face posibilă scăderea numărului de forme severe ale bolii.

„Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA”, a declarat Robert Davis, directorul executiv al Merck, citat într-un comunicat.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Întrebată cât de eficient ar fi acest medicament pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii şi cât de mult ar ajuta spitalele ca oamenii să se poată trata acasă, Carmen Dorobăţ, medic primar şi manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf Parascheva” din Iaşi, a precizat că orice medicament care a arătat potențial important benefic pentru formele ușoare ar putea ajuta oamenii şi ar elibera presiunea din spitale.

„Eu ca si medic infecționist care văd cam cum este dinamica virală în aceste zile aş spune că dacă astfel de antivirale la care studii realizate în afara comunității Europene au arătat că au potențial important benefic pentru formele ușoare, atunci dacă ele s-ar găsi în farmacii şi ar fi date de către medicul de familie cu responsabilitate, cu urmărire la domiciliu, atunci numărul pacienților care s-ar adresa camerelor de gardă şi compartimentelor de primire urgențe ar fi mult mai mic. Acest medicamente nu duc la reacții adverse importante”, a spus medicul Carmen Dorobăț.

Întrebată apoi de ce Arbidol nu a fost autorizat în România, medicul a zis că ar putea fi vorba de un prag care nu a trecut la Agenţia Naţională a Medicamentului.

„S-au trimis toate diligențele spre Ministerul Sănătăţii şi totul s-a oprit la uşa acestei agenţii unde înțeleg că există rezerve sau probleme de natură birocratică, nu pot să ştiu” a mai spus medicul Carmen Dorobăț

 

Recent Posts

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

15 minute ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

45 de minute ago

Obiceiul de Paște pe care toată lumea l-a uitat. Ce trebuie neapărat să faci

Sărbatorile pascale înseamnă tradiție , bucurie și reunire în toate culturile creștine. Aceste sărbători celebrează…

o oră ago

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Atenție la ouă și drob

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele…

2 ore ago

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major…

2 ore ago

Ce nu ai voie să faci în Duminica Paștelui. Ține neapărat cont de aceste tradiții

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște 2024. Creștinii ortodocși respectă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic