Sari la conținut

Pastila care triplează riscul de AVC la femeile sub 35 de ani! Află ce spun cercetătorii

anticonceptionale
Sursa foto: doctorulzilei
Contraceptivele orale și riscul ascuns de accident vascular cerebral

Un nou studiu prezentat la Congresul European de Neurologie de la Helsinki a evidențiat un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral (AVC) la femeile tinere care utilizează contraceptive orale combinate.

Conform cercetărilor, aceste medicamente pot tripla riscul de AVC ischemic în rândul femeilor sub 35 de ani.

Pastila care poate tripla riscul de AVC la femeile tinere

Contraceptivele orale combinate, care conțin estrogen și progesteron, sunt larg utilizate pentru prevenirea sarcinii. Cu toate acestea, studiile au arătat că utilizarea acestor contraceptive poate fi asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate duce la AVC, potrivit The Sun.

Riscul este deosebit de pronunțat în primul an de utilizare, după care tinde să scadă.

Oamenii de știință din Turcia au asociat, de asemenea, acest lucru cu o probabilitate mai mare de accident vascular cerebral ischemic criptogen (CIS) – un tip de hemoragie cerebrală fără o cauză clară.

Noile descoperiri au fost prezentate astăzi (20 mai) la Conferința Organizației Europene pentru Accidente Cerebrale (ECA) de la Helsinki, Finlanda.

Cercetătorii de la Universitatea din Istanbul au analizat 268 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani care au suferit accidente vasculare cerebrale bruște, inexplicabile, și le-au comparat cu 268 de femei de aceeași vârstă care nu au suferit un accident vascular cerebral.

Pilulele anticoncepționale triplează riscul de accident vascular cerebral

Printre cele care au suferit accidente vasculare cerebrale, 66 utilizau pilula contraceptivă combinată, comparativ cu doar 38 în grupul de control.

„Constatările noastre confirmă dovezile anterioare care leagă contraceptivele orale de riscul de accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Mine Sezgin, autoarea principală a studiului.

„Ceea ce este deosebit de remarcabil este faptul că asocierea rămâne puternică chiar și atunci când se iau în considerare alți factori de risc cunoscuți, ceea ce sugerează că pot exista mecanisme suplimentare implicate – posibil genetice sau biologice.”

Experții au îndemnat medicii să fie atenți atunci când prescriu contraceptive orale combinate femeilor cu risc de accident vascular cerebral existent sau cu antecedente de accident vascular cerebral ischemic.

„Constatările noastre ar trebui să determine o evaluare mai atentă a riscului de accident vascular cerebral la femeile tinere, în special la cele cu factori de risc suplimentari”, a spus Dr. Sezgin.

Un alt studiu amplu, care a analizat datele a peste două milioane de femei din Danemarca, a constatat că utilizarea contraceptivelor orale combinate poate dubla riscul de infarct miocardic și AVC, potrivit 360medical.ro.

Alte factori de risc pentru AVC la femeile tinere

Pe lângă utilizarea contraceptivelor, stresul cronic a fost identificat ca un factor de risc semnificativ pentru AVC la femeile tinere. Un studiu publicat în revista Neurology a arătat că femeile cu niveluri moderate de stres au un risc cu 78% mai mare de a suferi un AVC.

De asemenea, migrenele frecvente au fost asociate cu un risc crescut de AVC și infarct miocardic la femei.

Este important ca femeile care suferă de migrene să discute cu medicul lor despre riscurile asociate și opțiunile de tratament.

Recomandări pentru reducerea riscului

Pentru a reduce riscul de AVC, femeile tinere ar trebui să:

  • Discute cu medicul despre opțiunile contraceptive și să aleagă cea mai potrivită metodă în funcție de istoricul medical personal.
  • Gestioneze eficient stresul prin tehnici de relaxare, exerciții fizice regulate și, dacă este necesar, terapie psihologică.
  • Monitorizeze și să trateze migrenele în colaborare cu un specialist.

Este esențial ca femeile să fie informate despre riscurile asociate cu diferite metode contraceptive și să ia decizii în cunoștință de cauză, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel