Sari la conținut

Când pilulele contraceptive cresc riscul de depresie. Studiu de mare amploare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Când pilulele contraceptive cresc riscul de depresie. Studiu de mare amploare a implicat peste 200.000 de femei

Femeile care iau anticoncepționale se confruntă cu un risc mai mare de depresie, potrivit concluziilor unui nou studiu realizat de Universitatea Uppsala.

Pilulele contraceptive au crescut riscul cu 73% în primii doi ani de utilizare.

Noul studiu de mare amploare, care a implicat 250.000 de femei, ale căror date au fost extrase din UK Biobank, de la naștere până la menopauză.

Simptome depresie

Cercetătorii au colectat informații despre utilizarea pilulelor contraceptive, momentul în care au fost diagnosticate pentru prima dată cu depresie și când au dezvoltat pentru prima dată simptome de depresie fără a primi un diagnostic.

Metoda contraceptivă studiată a fost pilula contraceptivă orală combinată

Cercetarea a arătat că femeile care au început să ia contraceptive în adolescență au avut o incidență cu 130% mai mare a simptomelor depresive, în timp ce la utilizatoarele adulte creșterea a fost de 92%.

Oamenii de știință au constatat că simptomele depresive au scăzut atunci când femeile au continuat utilizarea după primii doi ani.

Dar adolescentele au avut simptome crescute de depresie chiar și după ce au încetat să ia contraceptive, ceea ce nu s-a observat la utilizatoarele adulte.

Cercetătorii notează că majoritatea femeilor tolerează bine hormonii conținuți de contraceptive, fără efecte negative asupra stării lor de spirit.

Contraceptivele nu numai că ajută la prevenirea unei sarcini nedorite, dar previn și boli precum cancerul ovarian și endometrial.

Dar unele dintre ele pot fi mai expuse riscului de depresie după utilizarea lor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: