marți, iunie 15, 2021

Pilulele contraceptive cresc considerabil riscul unei femie de a dezvolta scleroză multiplă. Predispoziția femeilor să dezvolte scleroză multiplă crește cu 50% dacă folosesc acestă metodă de contracepție.

Riscul femeilor obeze este chiar mai mare, susțin oamenii de știință.

10.000 de români au boala

Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane. Boala afectează cu preponderenţă persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 – 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de cca. două – trei ori mai mult femeile, decât bărbații. Boala poate afecta și copii, încă de la vârste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi

ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Cercetătorii americani  au identificat 305 de femei diagnosticate cu scleroză multiplă pe care le-au comparat cu alte 3.050 de femei sănătoase, concentrându-se în principal pe folosirea pilulelor contraceptive.

29% dintre femeile cu scleroză multiplă și 24% dintre cele sănătoase au folosit

contraceptive hormonale pentru cel puțin trei luni în cei trei ani înainte de apariția simptomelor .

Femeile care au utilizat pilulele erau cu 35% mai predispuse să dezvolte scleroză multiplă. Cele care au folosit contraceptivele, dar le-au întrerupt cu o lună înainte de apariția simptomelor erau cu 50%  mai predispuse să dezvolte afecțiunea.

Cercetătoruș Plumb Dr. Kerstin Hellwig a declarat că : ” Aceste descoperiri sugerează că folosirea contraceptivelor hormonale poate contribui la creșterea ratei de scleroză multiplă în randul femeilor.”

Cercetarea a fost prezentată la

întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia .

Într-un studiu separat la aceeași întâlnire, cercetătorii au studiat o posibilă legătură între obezitate și scleroză multiplă..

Studiul a scos la ivealăt că persoanele care sunt obeze la vârsta de 20 de ani sunt de două ori mai predispuse să dezvolte scleroză multiplă.

Ultimele stiri

Parteneri