Sari la conținut

Pastile folosite de multe femei cresc cu 50% riscul de scleroză multiplă

Pilulele contraceptive cresc considerabil riscul unei femie de a dezvolta scleroză multiplă. Predispoziția femeilor să dezvolte scleroză multiplă crește cu 50% dacă folosesc acestă metodă de contracepție. Riscul femeilor obeze este chiar mai mare, susțin oamenii de știință.

10.000 de români au boala

Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane. Boala afectează cu preponderenţă persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 – 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de cca. două – trei ori mai mult femeile, decât bărbații. Boala poate afecta și copii, încă de la vârste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Cercetătorii americani  au identificat 305 de femei diagnosticate cu scleroză multiplă pe care le-au comparat cu alte 3.050 de femei sănătoase, concentrându-se în principal pe folosirea pilulelor contraceptive.

29% dintre femeile cu scleroză multiplă și 24% dintre cele sănătoase au folosit contraceptive hormonale pentru cel puțin trei luni în cei trei ani înainte de apariția simptomelor .

Femeile care au utilizat pilulele erau cu 35% mai predispuse să dezvolte scleroză multiplă. Cele care au folosit contraceptivele, dar le-au întrerupt cu o lună înainte de apariția simptomelor erau cu 50%  mai predispuse să dezvolte afecțiunea.

Cercetătoruș Plumb Dr. Kerstin Hellwig a declarat că : ” Aceste descoperiri sugerează că folosirea contraceptivelor hormonale poate contribui la creșterea ratei de scleroză multiplă în randul femeilor.”

Cercetarea a fost prezentată la întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia .

Într-un studiu separat la aceeași întâlnire, cercetătorii au studiat o posibilă legătură între obezitate și scleroză multiplă..

Studiul a scos la ivealăt că persoanele care sunt obeze la vârsta de 20 de ani sunt de două ori mai predispuse să dezvolte scleroză multiplă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel