Sari la conținut

Pastilele care dublează riscul de cancer la sân. Multe femei le folosesc fără să știe cât sunt de periculoase

Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc crește în funcție de doza de hormoni conținută de tablete, relevă un nou studiu.

Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, cu un grup de femei sănătoase, analizând istoricul contraceptivelor folosite.

Femeile care au luat pilula combinată (care conține estrogen și progesteron, doi hormoni sexuali asemănători cu cei produși de organism) în ultimul an au fost cu 50 la sută mai predispuse să dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodată sau încetaseră să o mai ia de mai mult de un an.

Studiul, publicat în revista Cancer Research, a analizat tipul de pilulă combinată utilizat și a constatat că riscul de cancer creștea proporțional cu cantitatea de estrogen conținută. Pilulele care conțin o doză mare de estrogen cresc de două ori riscul de a dezvolta cancer la sân, față de alte forme de contraceptive cu niveluri scăzute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer.

Acest studiu a atras reacții din partea altor specialiști în cercetarea cancerului.

Astfel, dr. Elisabeth Beaber, om de știință în cadrul Departamentului Științelor Sănătății Publice din Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle a fost de părere că rezultatele studiului necesită confirmare și trebuie interpretate cu precauție.

„Cancerul la sân este rar în rândul femeilor tinere și există numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale, beneficii care trebuie să fie luate în considerare. În plus, studii anterioare sugerează ca riscul crescut asociat cu utilizarea contraceptivelor orale scade după oprirea administrării”, a spus cercetătoarea.

„Nivelurile de estrogen din pilula combinată au scăzut în ultimii 30 de ani. Deși cercetătorii afirmă că aceste constatări necesită investigații suplimentare, suntem un pic mai aproape de a afla dacă noile pilule cu doze mai mici de estrogen sunt sau nu asociate cu același risc ca și formulele cu doze mai mari, mai frecvent utilizate în trecut’, a subliniat și dr Caroline Dalton, de la ‘Breakthrough Breast Cancer’ din Marea Britanie.

Potrivit acesteia, este important de reținut că femeile sub 40 de ani fac rar cancer la sân indiferent dacă folosesc sau nu pilule contraceptive. În plus, la zece ani după încetarea administrării orice risc crescut va fi dispărut, el revenind aproximativ la același nivel cu al femeilor care nu au luat niciodată pilule. Pentru începerea sau întreruperea administrării pilulelor contraceptive, femeile trebui să consulte doctorul, a îndemnat ea.

Femeile nu trebuie să înceteze să mai ia anticoncepționalele pe baza acestui studiu, sfătuiește și Sarah Williams, de la Cancer Research din Marea Britanie, subliniind că cercetarea nu a ținut seama de criterii precum vârsta, istoricul bolilor de cancer din familie sau dacă o femeie a făcut recent un screening mamar și nici dacă femeile respective luaseră anterior anticoncepționale și cât timp. Se știe că pilulele cresc riscul de cancer în timpul utilizării lor, dar ele oferă o protecție de durată împotriva cancerului ovarian și uterin la zece ani după întreruperea tratamentului. În concluzie, pilulele previn mai multe cazuri de cancer decât cauzează, a conchis cercetătoarea.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: