Sari la conținut

Pateul de ficat, bomba cu ceas din alimente! Este plin de aditivi alimentari

Pateul de ficat din organe de porc este unul dintre cele mai consumate produse de către români. Acest aliment ar trebui să aibă a ingredient principal ficatul de porc, însă eticheta arată altceva. Conține doar 15% ficat de porc, restul….aditivi alimentari.

Pateul de ficat, bomba cu ceas din alimente!

Acest lucru a fost scos la iveală în urma unui studiu realizat de InfoCons pe baza etichetelor produselor de tip pate ce se regăsesc pe rafturile magazinelor din România.

În urma analizării a 40 de produse, s-a descoperit că ficatul de porc se găsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47%. Deși ficatul de porc ar trebui să fie ingredientul principal, s-a descoperit că ingredientul a fost înlocuit cu altul.

Pateul de ficat, bomba cu ceas

Așadar, 45% dintre produsele analizate au ca ingredient principal apa, 37,5% au ca ingredient principal ficatul de porc, 12,5% au ca ingredient principal slănina, iar 5% au ca ingredient principal alt tip de carne.

Ce ingrediente mai conține pateul de ficat?

Pe lângă aceste ingrediente, InfoCons a descoperit că produsele analizate au mai conținut:

  • proteină animală din sau de porc – 25%
  • slănină – 77,5%
  • șorici – 37,5%
  • proteină animală din porc, șorici și slănină – 15%

Pateul, plin de aditivi alimentari

InfoCons a scos la iveală că 72,5% dintre produsele analizate conțin E-uri (aditivi alimentari), precizând, de asemenea, că numericul de aditivi alimentari variază între 0 și 6.

Pateul de ficat, bomba cu ceas din alimente! Este plin de aditivi alimentari

5% din produse au în compoziție 6 E-uri
7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
27,5% din produse nu au în compoziție E-uri

În produsele analizate s-a descoperit nitrit de sodiu – E250 (96,55%), carmina – E120 (31,03%), caragenan – E407 (13,79%) și trifosfați de sodiu – E451 (13,79%).

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel