marți, aprilie 20, 2021

Bolile digestive, dar şi alte afecţiuni grave pot fi provocate de mai multe tipuri de bacterii care trăiesc pe multe dintre alimentele pe care le consumăm cu regularitate.

 

1. Peştele oceanic

Scombrotoxina este o bacterie care provoacă reacţii la nivel digestiv asemănătoare cu alergiile şi se regăseşte în sortimentele de peşte oceanic în primele faze ale alterării. Printre peştii periculoşi se numără tonul şi macroul.

2. Fructele şi legumele

Acestea pot fi o sursă generoasă de bacterii care provoacă boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoacă holera), până la salmonella. Epidemia de liserioză (de la bacteria numită listeria) din 2011 a avut ca sursă pepenii crescuţi la o fermă din Colorado. Pentru a evita contaminarea este indicat să spălaţi bine fructele

şi legumele înainte de a le consuma.

3. Laptele nepasteurizat

Laptele crud şi produsele lactate care conţin lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul sau anumite tipuri de brânză, pot adăposti multe tipuri de bacterii. “Laptele nepasteurizat e periculos în special pentru copii, femei însărcinate sau persoane bolnave”, aten­ţionează Corina Zugravu.

4. Carnea de pasăre

Contaminarea cu salmonella este mai frecventă în cazul păsărilor care intră mai mult în contact cu apa (raţe sau gâşte), spune Corina Zugravu, dar apare şi la carnea de pui. Şi aici bacteria poate pătrunde

în carne la tranşare, iar în cazul ouălor, apare la contactul cu fecalele, care poate avea loc chiar înainte de formarea crustei.

De asemenea, carnea crudă de pui poate conţine campylobacter, o bacterie care provoacă infecţii alimen­tare grave, avertizează portalul de sănătate MedicineNet.com. Specialiştii vă recomandă să nu folosiţi în prepararea mâncării ouă crude de gâscă sau raţă şi să gătiţi bine carnea.

Ultimele stiri

Parteneri