Patru pași mici pentru un stil de viață mai sănătos (P)

Cu toții ne dorim să fim mai supli și mai sănătoși, dar deciziile mari, cum este cea de a elimina definitiv zaharul sau de a ne face un abonament full-time la sală ne sperie, de cele mai multe ori. În plus, odată ce entuziasmul acestor decizii trece, ne reîntoarcem la fel de rapid la vechile obiceiuri.

De aceea, Larisa Petrini, expert în nutriție integrativă, ne recomandă să facem marile schimbări în pași mici, care nu solicită efort și resurse pe care nule avem la dispoziție.

Te-ar mai interesa: Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună ...

Pasul 1: Somnul, principalul nostru combustibil

Lipsa de somn ne privează de energia de care avem nevoie pentru activitățile fizice pe care ni le-am propus, dar ne și schimbă complet starea de spirit. Privarea de odihnă ne dă o stare continuă de tensiune și iritare dar este legată și de senzația de foame, chiar și după ce luăm masa. Pentru a reuși să respectăm cele opt ore recomandate pe noapte, este important să ne așezăm în pat cu jumătate de oră înainte de ora la care ne-am propus să adormim, lăsând departe dispozitivele mobile. Câteva rânduri din cartea preferată, muzica relaxantă sau un sfert de oră de meditație ne ajută să eliminăm grijile din timpul zilei și să să intrăm într-o stare de relaxare, deci sa avem mai multa pofta de viata.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea...

Pasul 2: Momente de relaxare oricând avem nevoie

Dacă este dificil să creăm noi obiceiuri bune, putem încerca să le eliminăm pe cele care nu ne ajută. Mâncatul pe fond de stres este extrem de răspândit în rândul celor cu un ritm de viață solicitant. Un prim pas pentru eliminarea lui este să ne întrebăm, înainte de a gusta câțiva covrigei sau un cub de ciocolată, dacă ne este cu adevărat foame/ poftă, sau vrem doar să obținem o clipă de plăcere și relaxare. Dacă suntem în cel de-al doilea scenariu, putem înlocui ronțăitul între mese cu un alt ritual care ne ajută să ne simțim mai bine (câteva exerciții de respirație sau visat cu ochii deschiși, cinci minute de ieșit la aer, un ceai aromat).

Te-ar mai interesa: Cum arăta Brigitte Năstase înainte de cele 19 oper...

Pasul 3: Mișcare sub orice formă

Atunci când spunem exerciții fizice, gândul ni se duce la tonifiere prin exerciții solicitante cu greutăți și accesorii scumpe. O abordare mai sănătoasă este să ne raportăm la sport ca la un mijloc de a ne menține articulațiile sănătoase, de a elimina durerile de spate și de a obține un aspect general plăcut al corpului. De aceea, în loc să ne propunem obiective irealizabile pentru timpul pe care îl avem, putem să includem în programul zilnic plimbări pe jos, momente de dans, alergat în parc sau pe bandă, sau câteva minute de stretching dimineața și seara.

Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....

Pasul 4: O alimentație echilibrată

Încercările eșuate din trecut ne-au confirmat că privarea completă de anumite alimente este un obiectiv care se întoarce, de multe ori, împotriva noastră. Măsura și disciplina sunt însă două soluții mult mai eficiente. Sistemul de trei mese pe zi și două gustări ne ajută să nu ne înfometăm și să nu picăm tentației de a ronțăi alimente considerate nesănătoase. Grăsimile nu trebuie nici ele eliminate complet – le putem adăuga sub forma de ulei în salate, paste sau preparate la cuptor, pentru a ne bucura de beneficiile lor. Putem include în meniu proteine, legume, carbohidrați și grăsimi, păstrând întotdeauna proporțiile corecte.

Te-ar mai interesa: Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilo...

Floriol împreună cu Larisa Petrini, expert în nutriție și health coaching, au derulat în perioada noiembrie-decembrie un program unic de nutriție și lifestyle #FloriolGoHealthy, având la bază o serie personalizată de recomandări, menite să susţinăfemeile din România să adopte, pas cu pas, un stil de viață mai sănătos. Larisa Petrini a fost cea care a coordonat programul care a avut la bază ședințe de consiliere și supervizare adaptate nevoilor fiecărei participante. Binecunoscuta prezentatoare de televiziune, Ela Crăciun s-a alăturat programului din postura de ambasador şi totodatăparticipant, având un rol important de a impartasi cu marea sa comunitate din online principii importante şi preţioase despre nutriţie, odihnă, relaxare, respiraţie şi somn, deoarece toate acestea împreună pot conduce la adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos.