sâmbătă, septembrie 25, 2021

Deși nu s-a desoperit încă elixirul tinereții veșnice, există câteva schimbări, la îndemâna oricui care pot să întârzie îmbătrânirea.

Cercetătorii de la Institute of Social and Preventive Medicine at the University of Zurich au studiat impactul stilului de viață asupra longevității.

Fumatul, dieta nesănătoasă, sedentarismul și consumul excesiv de alcool sunt patru factori care îți pot ”fura” câțiva ani buni din viață.

După ce au analizat date de la peste 16.000 de participanți cu vârste între 16 și 90 de ani, cercetătorii au stabilit că fumatul are cel mai mare impact asupra longevității. Dintre participanți, cei care fumau aveau un risc de deces prematur cu 57% mai mare decât nefumătorii.

Celelalte trei obiceiuri nesănătoase (dieta dezechilibrată, sedentarismul și consumul excesiv de alcool) creșteau cu 15% fiecare, riscul de moarte prematură.

”Renunțarea la fumat, adoptarea unei diete sănătoase, limitarea consumului de alcool și mișcarea te pot ajuta să întinerești cu 10 ani”, spune Eva Martin-Diener, conducătoarea studiului.

Probabilitatea ca un bărbat în vârstă de 75 de ani, cu toți cei patru factori de risc, să traiască încă 10 de ani este de doar 35%, însă, fără factorii de risc probabilitatea aproape s-ar dubla (67%).

Ultimele stiri