luni, septembrie 27, 2021
    Din cuprinsul articolului
Multe femei diagnosticate cu cancer de sân spun că principalul simptom pe care l-au avut a fost un nodul la sân. Însă apariția nodulilor nu este singurul semn al cancerului mamar. De fapt, un studiu prezentat recent la conferința Institutului Britanic de Cercetare a Cancerului, a scos la iveală că una din șase femei diagnosticate cu cancer la sân au raportat prima dată un alt simptom și nu un nodul. Din cauză că majoritatea femeilor nu  sunt familiarizate cu simptomele atipice ale acestui tip de cancer, se întârzie diagnosticarea.

Bineînțeles că acest lucru nu înseamnă că femeile nu ar mai trebui să-și verifice sânii frecvent, însă ar trebui, de asemenea, să ia în considerare și alte semne. Femeile ar trebui să fie atente la orice modificare a sânilor și să se adreseze unui medic atunci când observă ceva neobișnuit. Iată câteva exemple:

Piele uscată sau cu adâncituri
breast cancer signs
Dacă observi pe suprafața sânilor că în anumite zone pielea este uscată și mai groasă sau că are aspect de coajă de portocală, ar trebui să mergi la medic pentru că poate fi un semn al cancerului.

Tumefierea

breast cancer signs

Uneori nodulii pot crește în interior și chiar dacă nu îi poți simți, aceștia pot duce la modificare formei și a mărimii sânilor. În unele cazuri apar și dureri.

 
Schimbări ale sfârcurilor
breast cancer signs
Unele cancere mamare pot cauza retracția sfârcurilor. 7% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân au raportat schimbări ale sfârcurilor.Mameloanele retractate sunt normale, dacă le ai aşa de la pubertate. Dar dacă acest lucru apare mai târziu, poate fi semn de cancer.

Scurgeri din mameloane
breast cancer signs

Galben, verde, maro sau gri, lichidul care curge din multiplele canale ale ambelor mameloane se datorează probabil fie schimbărilor fibrochistice ale sânilor, fie dilatării canalelor. Lichidul alburiu din canale este probabil lapte, mai ales dacă iese din ambele mameloane.

O scurgere de culoarea roşie-închis sau neagră conţine sânge. Ea poate indica o mică tumoră benignă care creşte într-un canal mamar, deşi cancerul mamar este o probabilitate îndepărtată. O scurgere apoasă (curată) poate indica de asemenea un cancer incipient.

Ultimele stiri