Sari la conținut

Patru sfaturi pentru a vă reduce riscul de a dezvolta boala creierului

sport
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Importanța sportului

Demența este un sindrom datorat unei boli a creierului, de obicei de natură cronică sau progresivă, în care există o deteriorare a multiplelor funcții corticale superioare, incluzând memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, calculul, capacitatea de a învăța, limbajul și judecata.

Boala devine o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce populația globală îmbătrânește. Iar cei care nu au antecedente familiale pot avea, de asemenea, probleme de memorie pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit mayoclinic.org.

Patru sfaturi pentru a vă reduce riscul de a dezvolta boala creierului

  • Stimulează-ți creierul. Luați în considerare puzzle-urile și jocurile pe calculator. Faceți din asta un obicei de-a lungul vieții, deoarece cercetările sugerează că valoarea activităților de stimulare cognitivă se acumulează de-a lungul vieții. Aceasta înseamnă că dobândirea unei educații bune; ocuparea unui loc de muncă care stimulează mentalul; și participarea la îndeletniciri, hobby-uri și activități sociale care necesită concentrare mentală sunt importante pentru a vă reduce riscul de a dezvolta demență.
  • Concentrați-vă pe educație și dezvoltați noi abilități. Studiile au arătat că, cu cât o persoană are mai mulți ani de educație, cu atât scade riscul de demență. Acest lucru pare să se datoreze faptului că persoanele care petrec mai mult timp implicate în învățare tind să dezvolte rețele mai robuste de celule nervoase și conexiuni între aceste celule nervoase în creierul lor. Aceste rețele sunt mai bine echipate pentru a face față leziunilor celulare care pot apărea din cauza tulburărilor cerebrale care pot duce la demență.

Evitarea condițiilor care cresc riscul de atac de cord

  • Mențineți un stil de viață sănătos. Ca și în cazul altor probleme de sănătate, un stil de viață sănătos este la fel de important pentru menținerea sănătății creierului. O alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți sănătoase, participarea la exerciții fizice regulate și evitarea condițiilor care cresc riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral pot, de asemenea, să vă reducă riscul de demență. De asemenea, s-a demonstrat că alocarea de timp pentru a vă gestiona eficient colesterolul și tensiunea arterială, nefumatul și limitarea consumului de alcool îmbunătățesc sănătatea cognitivă mai târziu în viață. Și asta pentru că aceste măsuri afectează sănătatea vaselor de sânge din creierul, gâtul și inima dumneavoastră. De asemenea, este important să dormiți bine și să tratați tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn. Suplimentele pentru somn nu ar trebui să fie necesare dacă aveți o dietă echilibrată.

Ameliorarea simptomelor

  • Mențineți interacțiunea socială. Cercetările arată că interacțiunea socială la orice vârstă va avea beneficii cognitive pozitive. Interacțiunea regulată cu alții, inclusiv cu familia, prietenii, vecinii, colegii de muncă și membrii comunității, vă poate ridica starea de spirit, vă poate îmbunătăți perspectiva și vă poate folosi creierul. Aceste interacțiuni regulate vă afectează în mod pozitiv capacitățile cognitive, iar acest lucru s-a dovedit că ameliorează simptomele demenței.

În ceea ce privește în mod specific copiii dumneavoastră, obiceiurile bune încep devreme. Cu cât îi inițiați mai devreme în practicarea unor obiceiuri sănătoase, cu atât este mai probabil să le mențină. Acest lucru le va fi benefic în anii următori. Asigurați-vă că și ei au un stil de viață cât mai sănătos posibil. Dacă creierul și vasele de sânge ale inimii lor rămân în stare bună pe parcursul vârstei adulte tinere și la jumătatea vieții, copiii au mai multe șanse să poată rămâne sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc.

Dacă sănătatea acestor vase de sânge se deteriorează atunci când oamenii sunt mai tineri, este dificil de reparat daunele mai târziu. Iar deteriorarea vaselor de sânge ale creierului poate fi un factor în demență.

Acest lucru nu înseamnă că încorporarea unor alegeri sănătoase în stilul de viață dacă sunteți mai în vârstă nu va face nicio diferență. Aceste alegeri pot afecta în continuare în mod pozitiv sănătatea dvs. cognitivă și fizică.

Dacă vă îngrijorează faptul că vă confruntați cu probleme de memorie mai devreme decât mama dumneavoastră, în ciuda schimbării stilului de viață, adresați-vă medicului de familie sau unui neurolog pentru îndrumări suplimentare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel