Sari la conținut

Patru simptome ale unei boli grave pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore

tratamente cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
pacientă cu cancer

Există patru semne comune ale cancerului ovarian pe care femeile nu trebuie să le ignore.

Septembrie este luna de conștientizare a cancerului ginecologic și există cinci forme de cancer: ovarian, uterin, cervical, vulvar și vaginal. Unele sunt mai frecvente decât altele și, deși multe femei sunt familiarizate cu simptomele și știu la ce să fie atente, acestea pot fi adesea trecute cu vederea.

Unul dintre cancerele care are simptome comune cu multe boli obișnuite și care, ca urmare, poate trece adesea neobservat este cancerul ovarian. Unul dintre simptomele sale tipice este balonarea, pe care femeile o pot pune adesea pe seama a ceea ce au mâncat sau a menopauzei. Prin urmare, este adesea diagnosticat târziu, dar un diagnostic precoce poate însemna că este mai ușor de tratat.

Iată tot ce trebuie să știți despre cancerul ovarian, cauzele, simptomele și tratamentele acestuia.

Sursă foto: pixabay

Ce este cancerul ovarian?

Ovarele sunt două organe mici, de formă ovală, care sunt responsabile de eliberarea ovulelor în cadrul ovulației și al ciclului menstrual. Ele sunt legate de uter prin intermediul trompelor uterine și sunt așezate de o parte și de alta. Potrivit Macmillan, aproximativ 7.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian în Marea Britanie în fiecare an, relatează WalesOnline.

Citeste si:

Potrivit organizației caritabile de luptă împotriva cancerului, medicii consideră că majoritatea cancerelor ovariene încep în celulele de la capătul trompelor uterine și se deplasează spre ovare sau spre peritoneu. Există diferite tipuri de cancer ovarian, dar cel mai frecvent este cancerul ovarian epitelial – care afectează 80% din cazuri. Acestea sunt de obicei de grad înalt, ceea ce înseamnă că pot crește mai repede.

Există, de asemenea, și tumori de graniță, formate din celule anormale. Acestea nu sunt întotdeauna canceroase și cresc încet. O tumoare rară, numită tumori ovariene cu celule germinale, poate afecta, de asemenea, ovarele și începe în celulele care produc ovule.

Nu se știe ce cauzează cancerul ovarian, dar NHS spune că este mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Potrivit NHS, cancerul ovarian poate fi uneori transmis în familie.

Care sunt simptomele cancerului ovarian?

Potrivit NHS, principalele simptome ale cancerului ovarian includ balonarea, oboseala și durerile de spate. Aceste simptome pot fi, desigur, cauzate de alte probleme, dar dacă sunt frecvente, cum ar fi de 12 sau mai multe ori pe lună, acestea ar putea indica un cancer ovarian.

Lista completă a simptomelor ovariene conform NHS sunt:

  • o burtă umflată sau senzația de balonare
  • durere sau sensibilitate în burtă sau în zona dintre șolduri (pelvis)
  • lipsa poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapid după ce mănânci
  • o nevoie urgentă de a face pipi sau nevoia de a face pipi mai des

Alte simptome ale cancerului ovarian pot include:

  • indigestie
  • constipație sau diaree
  • dureri de spate
  • senzație de oboseală tot timpul
  • pierderea în greutate fără să încercați
  • sângerări din vagin după menopauză

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.