Sari la conținut

Patru soluții naturale pentru a calma tusea. Soluții deloc de neglijat

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tusea, fie că este uscată sau productiva (expectoranta), este un reflex de apărare al organismului. Din fericire pentru cei care nu doresc să apeleze la medicamente, există remedii naturale pentru a o calma. Descoperiți patru soluții deloc de neglijat.

Patru soluții naturale pentru a calma tusea. Soluții deloc de neglijat

Potrivit specialiștilor, e bine să apelăm la produse naturale împotriva tusei, în locul medicamentelor fără prescripție medicală. De ce? Pentru că medicamentele se folosesc în mod abuziv de cei mai mulți dintre noi.

În mod normal, tusea nu ar trebui să dureze mai mult de opt zile. Cel mai bine este să consultați un medic dacă tusea este însoțită de febră, deoarece poate fi vorba de o suprainfecție a bronhiilor. Și la un copil cu dificultăți de respirație, atenție la bronșiolită!

Mierea, cimbrul, propolisul, feniculul, iedera cățărătoare… calmează și vindecă toate tipurile de tuse. Cum să le folosiți și pentru ce tip de iritație?

Miere pentru tusea nocturnă

În ce cazuri? În caz de tuse de iritație, care se intensifică noaptea și perturbă somnul.

Mierea are un efect mecanic: îmbracă mucoasele gâtului și calmează iritațiile, cu un efect vindecător dovedit. Proprietățile sale antiseptice ajută la combaterea virusului care provoacă răceala și favorizează vindecarea.

Ar trebui să favorizăm mierea de cimbru, eucalipt, lavandă sau brad, care sunt bogate în principii active antiseptice”, spune Fabienne Millet. Nu ai niciuna în dulap? Puteți beneficia în continuare de efectul calmant al unei alte mieri.

Cum se utilizează? Se iau 1-2 lingurițe înainte de a merge la culcare. Atenție, nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub un an, din cauza posibilei prezențe a unei bacterii împotriva căreia nu sunt imuni! „Deoarece mierea este foarte cariogenă și provoacă eroziunea smalțului, este important să vă spălați pe dinți la 30 de minute după aceea”, spune farmacistul Fabienne Millet.

Ce plante pot ajuta cu tusea uscată?

Unele plante pot oferi ușurare atunci când accesele de tuse devin prea dureroase.

Utilizarea cimbrului împotriva tusei uscate

Atunci când tusea apare în accese, de exemplu atunci când încercați să vorbiți, și este dureroasă pentru că gâtul este iritat.

„Cimbrul are atât proprietăți analgezice, pentru a calma inflamația din gât, cât și proprietăți spasmolitice, care reduc crizele de tuse”, explică Fabienne Millet. Dar are și proprietăți antiseptice, ceea ce poate da un impuls în lupta împotriva virusului sau a infecției ORL care provoacă tusea.

Cum se utilizează? Sub formă de ceai, prin infuzarea unei jumătăți de linguriță de cimbru într-o cană mare, timp de 10-15 minute. Se beau 4-5 căni în timpul zilei și se îndulcesc cu o linguriță de miere. Dacă nu vă place gustul, îl puteți găsi și sub formă de capsule de extract uscat, de exemplu Elusanes Thyme (Naturactive Pierre Fabre): 3 până la 6 capsule pe zi, potrivit Sante.

Alte remedii pe bază de plante

Pentru adulți: pentru a calma o tuse spasmodică, uleiul esențial de chiparos este eficient: o picătură de trei-patru ori pe zi într-o lingură de miere.
Pentru copii: este mai bine să folosiți ceai de cimbru sălbatic, în părți egale cu flori de nalbă: un vârf de cuțit într-o cană, de trei-patru ori pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel