miercuri, mai 31, 2023

Ziua Internațională a Luptei împotriva Epilepsiei, numită și Purple Day, este sărbătorită în fiecare an pe 26 martie. Această zi este, de fapt, o zi destinată conștientizării.

Această zi are și o culoare, cea mov. Astfel, susținătorii zilei, dar și pacienții care suferă de această afecțiune sunt invitați să poarte mov pentru a evidenția și facilita conștientizarea despre această afecțiune.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central. Aceasta este caracterizată de  crize bruşte şi imprevizibile, care pot fi lungi, de câteva minute, sau scurte, de câteva secunde. Anumite crize pot fi foarte ușoare și pot trece aproape neobservate. Altele, însă, sunt mult mai agresive.

Liga Internaţională împotriva Epilepsiei susține că epilepsia nu este o tulburare, ci o afecțiune serioasă de sănătate.

1 din 100 de persoane suferă de epilepsie

Sursa: Unsplash

La nivel mondial, specialiștii estimează că 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de epilepsie, ceea ce echivaleză cu o persoană cu epilepsie la 100 de persoane sănătoase, dezvăluie www.purpleday.org.

Te-ar mai interesa: Horoscop 31 mai 2023. Noi oportunităţi şi multe su...

Epilepsia este o afecțiune care se poate dezvolta la orice vârstă. Totuși, cele mai multe cazuri au debutul în copilărie sau în ultimii ani de viaţă.

Epilepsia este tratabilă, cu siguranță, iar acesta este un alt element pe care Purple Day îl subliniază.

70% dintre persoanele cu epilepsie pot scăpa de convulsii urmând un tratament cu medicamente.

Restul, de 30% dintre oameni bolnavi, prezintă epilepsie rezistentă la medicamente, însă pot îmbunătăţi controlul crizelor sau pot opri cu totul crizele dacă urmează anumite tratamente suplimentare.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Intervenţia chirurgicală, terapia dietetică administrată medical şi stimularea nervilor sunt toate opţiuni de tratament pentru convulsiile rezistente la medicamente, opţiuni care trebuie evaluate în cadrul unui program individual de urmărire a evoluţiei epilepsiei pentru fiecare persoană bolnavă pentru a personaliza tratamentul.

În România, numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidența INSP în anul 2020 este de 124.326, în scădere cu 1% față de creșterea medie înregistrată în perioada 2017 – 2019, de 12%. Numărul deceselor, însă, a crescut cu 61 de persoane în anul 2020, față de anul precedent.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private