Sari la conținut

Pensie anticipată fără penalizare. Cum poți ieși la pensie mai devreme cu 5 ani

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

Din cuprinsul articolului

Pensie anticipată fără penalizare. Diverse categorii de lucrători vor avea posibilitatea să se retragă la pensie înainte de vârsta standard legală, inclusiv mamele vor beneficia de reduceri semnificative. Aceste modificări vor intra în vigoare în luna septembrie odată cu implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit noilor reglementări, românii pot ieși la pensie cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei, dacă au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, respectiv 37 de ani.

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a declarat: „Românii au opțiunea de a solicita pensionarea anticipată în cazul în care au acumulat 40 de ani de contribuție, ceea ce le permite să se pensioneze cu cinci ani mai devreme.”

Pensie anticipată fără penalizare

Astfel, pentru a beneficia de pensionare anticipată cu cinci ani înainte de vârsta standard, este necesară o perioadă de contribuție de 40 de ani. Spre exemplu, un bărbat care și-a început cariera la 20 de ani și dorește să se pensioneze la 60 de ani, având în vedere că vârsta standard de pensionare pentru bărbați în sistemul public este de 65 de ani, poate face acest lucru fără a fi penalizat conform prevederilor noului act normativ.”

În plus, chiar și cei care au un stagiu de cotizare mai mic, de 35 de ani, pot solicita pensionarea anticipată, dar vor primi o pensie mai mică. Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, penalizarea pentru aceștia va fi redusă de la 30%, conform Legii 263/2010, la 24%, conform noii legi.

Totuși, cei care se retrag din activitate mai devreme vor primi pensia din pilonul doi la vârsta standard de 65 de ani.

Persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale sau deosebite de muncă pot solicita pensionarea cu o perioadă mai devreme cu 4 până la 6 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, însă aceste prevederi vor fi eliminate din lege până în 2035.

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, „În vechea lege, reducerea era de 13 ani, în timp ce în noua lege reducerea este de 10 ani. Pentru condiții deosebite de muncă, reducerea era de 10 ani conform vechii legi, iar în noua lege este de 7 ani.”

Procedura de pensionare anticipată pentru bărbați este clar stipulată în articolul 58 al legii, care precizează că aceștia pot beneficia de pensie anticipată cu maxim 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare dacă au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv sau dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5. În cazul în care un bărbat a lucrat 40 de ani, acesta se poate pensiona la vârsta de 60 de ani. În acest scenariu, el primește un număr semnificativ de puncte de stabilitate sau bonus: 5 x 0,5 + 5 x 0,75 + 6 x 1 = 11,25 puncte stabilitate. Pensia recalculată rezultă din înmulțirea totalului punctelor cu valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei.

Pentru femei, procedura de pensionare anticipată presupune o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut. Mamele care au avut mai mulți copii pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel