Sari la conținut

Pensie de peste 7000 de lei pentru acești pensionari. Câți ani au munci și câte puncte bonus au primit?

pensie
Sursă foto: Biz

Pensie de peste 7000 de lei. Este o veste îmbucurătoare și liniștitoare pentru toți pensionarii: nicio pensie nu va suferi o scădere în urma recalculării. Chiar dacă, teoretic, recalcularea ar indica o diminuare a sumei, legislația pensiilor garantează că fiecare pensionar va primi în continuare aceeași sumă ca și până acum.

Să luăm exemplul unui pensionar care primește în prezent o pensie lunară de 7.800 de lei la recalculare. Cât de mult a contribuit acest pensionar la sistemul de pensii și câte puncte bonus a obținut? Conform noului sistem, dacă un pensionar are în prezent o pensie lunară de 3.000 de lei și, în urma recalculării, aceasta ar urma să scadă la 2.500 de lei, acesta va continua să primească lunar suma de 3.000 de lei.

Recent, Newsweek a dezvăluit o serie de cazuri în care pensiile ar trebui să fie reduse în urma recalculării. Unul dintre aceste cazuri a fost un pensionar care ar urma să primească o pensie brută de aproape 8.000 de lei, însă, după deducerea impozitului, suma netă ar fi de 7.200 de lei lunar.

Pensie de peste 7000 de lei

Un pensionar, după 38 de ani de muncă, a ales să iasă la pensie la vârsta de 58 de ani, conform legii în vigoare. În timpul carierei sale, a lucrat timp de 15 ani la grupa I și 9 ani la grupa a II-a, beneficiind de un spor corespunzător pentru aceste categorii.

Indicele său de corecție este relativ mic, însă acesta poate avea un impact semnificativ asupra sumei pensiei. Actualmente, primește o pensie lunară de 5.200 de lei, însă recalcularea va aduce o creștere substanțială a acestui cuantum.

Datorită numărului mare de ani lucrați la categorii avantajoase, a beneficiat de un salariu considerabil și, implicit, de contribuții substanțiale la sistemul de pensii. Cu un total de 86 de puncte de contribuțivitate, adăugând un bonus de stabilitate de 9,25 de puncte pentru cei 38 de ani de muncă, suma totală ajunge la 95,25 de puncte. Calculul acestei pensii este astfel: 95,25 puncte x 81 lei (valoarea punctului de stabilitate) = 7.700 de lei pensie brută. Impozitul de 10% aplicat sumei care depășește 2.000 de lei se ridică la 570 de lei. Prin urmare, pensia netă pe care o va primi începând cu 1 septembrie este de 7.130 de lei.

Formulă pentru recalcurea pensiei

Recalcularea pensiei se face conform unei formule precise:

Valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul de puncte.

Aceste puncte sunt alcătuite din:

  1. Puncte de contribuțivitate, care reprezintă totalul contribuțiilor efectuate.
  2. Puncte de stabilitate, care se calculează astfel:
    • 0,50 puncte/an pentru ani de muncă între 26 și 30.
    • 0,75 puncte/an pentru ani de muncă între 31 și 35.
  3. Puncte de necontribuție, care includ perioadele de serviciu militar, șomaj sau studii universitare (0,25 puncte pentru fiecare an în aceste categorii).

Aceste elemente, combinate conform formulei, determină recalcularea pensiei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel