Sari la conținut

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit contribuții sociale vor beneficia de pensie. Această inițiativă are ca scop asigurarea unui venit minim pentru persoanele care nu au avut posibilitatea de a contribui la sistemul de pensii și se confruntă cu dificultăți financiare la vârsta pensionării.

Începând cu data de 1 aprilie 2009, prin OUG nr. 6/februarie 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România.

Ce este pensia socială?

Pensia socială, cunoscută și sub denumirea de pensie minimă garantată, este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, potrivit Legal Badger.

În egală măsură, beneficiază de pensia socială și pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Criteriile pe baza cărora se dă aceasta pensie sunt legate de venituri li vechimea în muncă și trebuie să asigure un venit minim garatat celor care nu au suficiente venituri.

Cum se calculează pensia minimă socială

Valoarea pensiei minime sociale poate varia în funcție de anul fiscal și de alte factori. Cu toate acestea, începând cu 1 ianuarie 2024, pensia minimă socială în România a fost stabilită la 1.281 de lei, potrivit Casei de Pensii. Aceasta este suma pe care o primesc acei români care nu au avut niciun fel de loc de muncă sau contracte legale și care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de această pensie.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Alături de introducerea pensiei minime sociale, România a implementat și alte schimbări importante în sistemul de pensii. Acestea includ ajustări ale formulei de calcul a pensiilor, stabilirea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe, precum și un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aceste modificări sunt concepute pentru a îmbunătăți echitatea sistemului de pensii pentru toți cetățenii.

La ce vârstă poți primi pensie socială?

Pensie socială poți să primești doar când ajungi la vârsta standard de pensionare, și anume 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu un plan gradual de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor la cea a bărbaților până în anul 2030.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel