Sari la conținut

PENSII. Ai cotizat 42 de ani? Câți bani vie primi după recalcularea pensiilor

pensie
Sursă foto: Playtech

PENSII. Ai cotizat 42 de ani? Uite câți bani vie primi după recalcularea pensiilor, de la 1 septembrie.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vine cu noi informații pentru pensionari. Majorarea semnificativă pentru unii români care au cotizat 42 de ani.

Ce pensie primesc românii dacă a cotizat peste 40 de ani

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat că unele pensii vor fi dublate în urma acestei recalculări:

  1. Un român care a primit 1.494 de lei în fiecare lună, pentru 43 de ani de muncă, va ajunge să aibă pensia de 2.978, adică o creștere de 99%, potrivit Cancan.
  2. Un alt exemplu este cel al unui român care a cotizat 42 de ani, având 17 ani de perioade pentru puncte de stabilitate, iar dacă până acum primea 1.514 lei, după recalculare el va primi 2.971 de lei, fiind o creștere de 96%.
    1. Al treilea exemplu este al unui român care, în prezent, primește în fiecare lună 1.510 lei, iar după o creștere de 96% va ajunge să primească o pensie de 2.963 de lei.

„Sunt doar câteva exemple care arată majorări substanţiale ale pensiilor românilor. Aşa cum am declarat, prin această lege profund liberală am vrut să răsplătim munca de o viaţă a românilor, respectând principiul contributivităţii, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii, pe termen mediu şi lung. În acest sens, am introdus punctele de stabilitate, o noutate în această lege, care oferă venituri în plus românilor”, a transmis Daniel Baciu.

Pensia un român cu 35 de ani vechime în muncă

De exemplu, în cazul unui pensionar care a muncit 35 de ani, veniturile lui fiind medii pe economie. Asta înseamnă că a adunat 35 de puncte contributive. Adăugăm, conform noii formule, și punctele de stabilitate – adunăm pentru fiecare calup de vechime și rezultă 6,25 de puncte de stabilitate.

3.207 lei, venitul unui pensionar care a cotizat 35 de ani

Avem așadar un total de 41,25 de puncte luate în considerare la pensie. Înmulțim cu valoarea de referință, adică 81 de lei, și ne dă valoarea brută a pensiei 3.341 lei – din care scădem impozitul aplicat la ce e peste 2.000 de lei și ne rezultă pensia netă 3.207 lei.

Dacă ați pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, trebuie să mergeți fie la Arhivele Statului, fie la primăria de care aparținea angajatorul ori la firmele care au preluat arhivele societăților desființate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel