Sari la conținut

Pensii care vor fi recalculate de două ori. Cine va fi avantajat

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Recalcularea pensiilor

În anul în care românii se confruntă cu patru rânduri de alegeri, Guvernul a pregătit o a doua recalculare a pensiilor. Această recalculare suplimentară vizează seniorii care au beneficiat de prime, sporuri sau diverse bonusuri care până acum nu erau incluse în calculul pensiilor.

Trei milioane de pensionari sunt vizați de prima recalculare a pensiilor, care trebuie finalizată până la 1 septembrie. Aceasta presupune actualizarea veniturilor în funcție de datele disponibile în dosare.

Pensionarii care nu au la dosar adeverințele necesare pentru a dovedi veniturile suplimentare trebuie să le depună la Casele de Pensii până în toamna acestui an. Este vorba despre sporurile acordate înainte de 1 aprilie 2001, care nu sunt evidențiate în carnetul de muncă.

Recalcularea veniturilor

Veniturile vor fi recalculare în funcție de bonusurile care nu au fost luate în considerare până acum. Astfel, începând de anul viitor, pensionarii vor beneficia de pensii majorate.

În cazurile excepționale în care carnetul de muncă a fost pierdut sau angajatorul nu mai există, datele necesare vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhivele.

Confirmarea celei de-a doua recalculări

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a confirmat că a doua recalculare va viza pensionarii care au beneficiat de sporuri pentru care s-au achitat contribuții.

Schimbarea fundamentală în calculul pensiilor

Noua recalculare reprezintă o schimbare majoră în modul de calcul al pensiilor. Până acum, sporurile pentru care se plăteau contribuții nu erau incluse în calculul pensiilor. Noua reglementare corectează această omisiune, incluzând venituri brute din beneficii nepermanente, precum al 13-lea salariu, acorduri globale și diverse prime ocazionale.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acordul global și diferite prime sporadice, vor fi incluse în calculul pensiilor. Aceasta cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și achitat contribuții de asigurări sociale,” a declarat Daniel Baciu.

Beneficiarii recalculării

Modificarea va avantaja atât viitorii pensionari, care se vor pensiona după 1 septembrie, cât și pe cei care se află deja în plată. Aproximativ 3.500.000 de pensionari vor beneficia de pensii majorate în urma acestei recalculări, în timp ce restul vor rămâne cu pensiile actuale.

Procesul de recalculare a pensiilor se apropie de finalizare, iar seniorii vor afla curând care sunt noile sume de care vor beneficia. De la 1 septembrie, multe pensii vor fi majorate, aducând un plus de venituri pentru milioane de pensionari din România.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel