Sari la conținut

Pensii cu 100% mai mari pentru acești pensionari, după recalculare

recalculare pensie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cat primești la pensie dacă ai cotizat 20 de ani

Pensii cu 100% mai mari. A început procesul de recalculare a pensiilor conform prevederilor legale, iar în luna mai pensionarii își vor primi deciziile actualizate.

Conform noilor reglementări, începând cu luna mai a acestui an, pensionarii vor începe să primească deciziile privind majorările pensiilor lor. Mai mult, pensiile revizuite și noile taloane vor fi distribuite începând cu luna septembrie. Potrivit declarațiilor recente ale Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, se preconizează că unii pensionari vor beneficia de o creștere de până la 80% a veniturilor lor de pensie.

Pensii cu 100% mai mari

„Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, adică înainte de luna septembrie. Septembrie este al doilea moment majorării pensiilor. Primul a fost 1 ianuarie, când am avut majorarea cu 13,8%, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2032.

Al doilea moment important este luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii și cu 100% mai mari, după estimările colegilor noștri de la Casa de Pensii.

Cu privire la adeverințele care trebuie depuse, de asemenea, colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice spun că o parte semnificativă a pensionarilor au deja aceste documente în sistem și acestea au fost deja digitalizate în cadrul proiectului procesului de reevaluare a dosarelor”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu .

Pensii cu 80% mai mari

Simona Bucura Oprescu a dezvăluit că un grup specific de pensionari va beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor, chiar cu până la 80%.

„Există peste 1,2 milioane de români care primesc indemnizația minimă socială. În acest grup se regăsesc cei care au lucrat timp de minim 15 ani, dar și cei care au muncit chiar și peste 35 de ani la salariul minim pe economie, sau cei care au intrat în această categorie din cauza unui accident de muncă și au acum o pensie de invaliditate.

Pentru acești pensionari, cei care au avut un stagiu de muncă de peste 35 de ani la venitul minim pe economie, se așteaptă la o creștere semnificativă a veniturilor lor de pensie.

Recalculările se bazează pe venitul minim social din 2023, iar estimările noastre indică faptul că în septembrie 2024, acești pensionari ar putea primi cu până la 80% mai mult în termeni financiari, ceea ce înseamnă între 1.125 și 1.960 de lei în plus lunar aproximativ. Este important ca fiecare pensionar să înțeleagă că toate veniturile contributive vor fi luate în considerare conform noii legi, iar munca și educația vor fi recunoscute prin acordarea de puncte de stabilitate.

În cadrul noii legi a pensiilor, obiectivul principal a fost de a asigura că pentru aceeași muncă și contribuții, fiecare pensionar primește o pensie echitabilă”, a subliniat ministrul Bucura Oprescu.

Aceasta a adăugat că estimările efectuate de Casa Națională de Pensii Publice indică faptul că aproximativ 3 milioane de pensionari vor beneficia de majorări ale pensiilor.

„Primul moment important a fost la începutul anului, când am avut o creștere de 13.8% a punctului de pensie. Al doilea moment semnificativ va fi în luna septembrie, când pensionarii își vor primi pensiile recalculate. Conform estimărilor colegilor noștri de la Casa de Pensii, aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari”, a conchis ministrul Muncii.

Pensii de 4.760 de lei

Care sunt acei pensionari care vor primi pensii de 4.760 de lei? Iată un exemplu concret: un pensionar care și-a dedicat viața muncii, strângând peste 35 de ani de contribuție și adunând un impresionant număr de peste 50 de puncte. Cu un coeficient de corecție mic, acest pensionar se află într-o situație privilegiată pentru a primi o pensie generoasă la recalculare.

„Pensionarii care au avut un coeficient de corecție mare vor avea creșteri mai reduse, în timp ce cei care nu au avut coeficient de corecție vor beneficia de majorări mai substanțiale”, a explicat Daniel Baciu, conform informațiilor oferite de click.ro.

De exemplu, un bătrân care s-a retras din activitate în anul 2020, când valoarea punctului de pensie era de 1.265 de lei, cu o vechime de 38 de ani, dintre care 20 la grupa a II-a, avea un punctaj mediu de 1,64, astfel încât pensia sa era de 2.080 de lei în 2020. În ianuarie, pensia sa a fost actualizată la 2.054 de lei.

La momentul actual, acest pensionar beneficiază de o pensie în valoare de 3.200 de lei.

Conform formulei de calcul a punctelor de stabilitate, acest român acumulează un total de 8,75 puncte (5 x 0,5 + 5 x 0,75 + 3 x 1).

După ce se obține această valoare, se calculează numărul total de puncte: 8,75 puncte de stabilitate + 50 de puncte de contribuție = 58,75 x 81 lei (valoarea punctului de referință). În urma recalculării, rezultă o pensie de 4.760 de lei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel