Sari la conținut

Pensii de peste 5.000 de lei, după recalculare. Românii care vor primi pensii mai mari de la 1 septembrie

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

Pensiile din România sunt în centrul atenției din pricina marilor ajustări planificate pentru anul acesta. Conform celor mai recente date, între 3.000.000 și 3.500.000 de pensii vor crește cu o medie de 40%.

În momentul de față, doar 141.000 de pensionari dintr-un total de 5.000.000 beneficiază de o pensie mai mare de 5.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă doar 3% din totalul pensionarilor.

Și acestor beneficiari li se vor mări pensiile, chiar dacă în proporții ceva mai modeste față de cele amintite mai sus.

Elocvent este cazul unei pensionare care, în urma noului calcul, va încasa o pensie brută lunară de 5.900 de lei, față de 4.700 de lei cât primea inițial.

Va încasa 5 540 de lei

Această modificare reprezintă impactul favorabil al unui număr mare de ani de contribuții, care i-au adus un număr semnificativ de puncte de bonus în conformitate cu normele actuale.

Stabilitatea și punctele de contribuție constituie factori decisivi în calculul final al pensiei recalculate.

În cazul pensionarului de mai sus, cu un total de 73,25 puncte, pensia sa recalculată se ridică la 5 933 RON pe lună, din care impozitul de 10% pe cei 2 000 RON va reduce suma finală la 5 540 RON net.

Pensionarii care au pensii mici și care au muncit puțini ani au ocazia să încaseze bani în plus în urma noului mod de calcul.

În temeiul unei inițiative legislative, anii de vechime pot fi cumpărați în 2025. Conform legislației actuale, anii de vechime puteau fi achiziționați până la finalul anului 2025. În cadrul unui proiect de lege, vechimea ar putea fi cumpărată până la data de 1 ianuarie 2026.

Cine poate avea nevoie de vechime?

Mai întâi de toate, ar putea avea nevoie de vechime persoanele care nu au muncit timp de 15 ani. Dacă ai lucrat 15 ani, poți obține pensia sau ajutorul minim, adică 1 281 de lei. În cazul în care aveți 65 de ani, însă ați lucrat doar 14 ani, vă puteți cumpăra un an de muncă.

Pensionarii care au cu numai câțiva ani mai mult decât minimul de 25 de ani de muncă cu normă întreagă pot să cumpere un an de pensie. După împlinirea a 25 de ani de muncă, sunt acordate puncte bonus sau puncte de stabilitate. Valoarea unui punct bonus este echivalentă cu 81 de lei, adică valoarea punctului de referință. În final, iată cum se calculează pensia.

Bineînțeles, orice persoană cu atât de mulți ani de vechime poate să cumpere un an de vechime în plus dacă i se pare că merită.

Sunt și vești proaste

Problema principală o reprezintă prețul care trebuie plătit pentru a achiziționa un an de pensie. A crescut din nou de la 1 iunie, când salariul minim a fost majorat. În prezent, un an de vechime costă 925 X 12 luni = 11.100 de lei.

Pentru calcularea costului cumpărării unei luni de vechime, se calculează contribuția la pensie de 25%, care se împarte la salariul minim, stabilit la 3.300 de lei.

Cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii pot cumpăra și ei vechime.

,,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului, potrivit Newsweek.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel