Sari la conținut

Pensionarii care primesc 1000 de lei în plus la pensie

pensie
Sursă foto: Biz

Din cuprinsul articolului

În România, recalcularea pensiilor este în plină desfășurare, stârnind interesul publicului cu privire la numărul de ani de muncă necesar pentru a obține o majorare semnificativă a pensiei, de cel puțin 1.000 lei. De asemenea, cetățenii sunt curioși dacă grupele de muncă pot influența acest proces.

Importanța vechimii în carieră Pentru a beneficia de o creștere substanțială a pensiei, este crucial ca pensionarul să aibă o carieră îndelungată. Potrivit noii legislații privind pensiile, cei care au muncit peste 25 de ani primesc puncte suplimentare, cunoscute sub denumirea de puncte de stabilitate. Aceste puncte sunt adăugate la recalcularea pensiei, contribuind la o majorare considerabilă.

Puncte de stabilitate în funcție de vechime

  • 25 de ani de muncă: 0 puncte de stabilitate.
  • 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte de stabilitate, echivalentul a 202 lei.
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte de stabilitate, echivalentul a 506 lei.
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte de stabilitate, echivalentul a 911 lei.
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte de stabilitate, echivalentul a 1.300 lei.

Aceste puncte sunt calculate pe baza valorii punctului de pensie (VPR), stabilit la 81 lei.

1000 de lei în plus la pensie

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a subliniat importanța stagiului lung de cotizare pentru obținerea unor creșteri semnificative ale pensiilor. În contextul recalculării în curs în România, oficialii au garantat că nicio pensie nu va fi redusă, iar cea medie de aproximativ 2.400 de lei va înregistra o majorare de aproximativ 1.000 de lei pentru aproximativ 3.500.000 de pensionari din 1 septembrie.

Cu toate acestea, aproximativ 1.500.000 de pensionari, inclusiv cei cu stagii scurte de muncă și pensii minime de 1.281 de lei, nu vor beneficia de această creștere. Pensii mari sau cele deja considerabile nu vor fi majorate la recalculare. De exemplu, un pensionar cu 22 de ani de contribuție și o pensie actuală de 7.100 de lei nu va primi puncte bonus pentru că nu a atins pragul de 25 de ani de contribuție.

Daniel Baciu a confirmat că în 2024 vor exista două majorări ale pensiilor: una în ianuarie și alta în septembrie, când majoritatea pensionarilor vor avea pensiile recalculate conform noii legi. Deciziile de recalculare sunt în curs de tipărire și vor fi distribuite în septembrie pentru a asigura că pensionarii primesc corectările financiare corespunzătoare conform Legii 360/2023.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel