Sari la conținut

Pensionarii care vor avea pensiile înghețate începând cu ianuarie 2025

Sursă foto: ProTV

Începând cu 1 ianuarie 2025, aproximativ 700.000 de pensionari care au lucrat în condiții deosebit de grele, cum ar fi minerii sau siderurgiștii, se confruntă cu înghețarea pensiilor, conform noii legi a pensiilor.

Această măsură a fost discutată în cadrul consultărilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care a venit în România pentru a analiza situația economică, în contextul deficitului bugetar ridicat al țării. Potrivit deciziilor luate, acești pensionari nu vor beneficia de indexarea anuală cu rata inflației, măsură ce ar urma să fie implementată pentru a limita impactul bugetar.

Decizia de a îngheța pensiile pentru acest grup de pensionari vine în contextul încercărilor de a menține stabilitatea bugetară și de a respecta angajamentele fiscale impuse de FMI. Această schimbare este menită să ajute la controlul cheltuielilor publice și face parte dintr-o serie de măsuri economice destinate reducerii deficitului.

Simona Bucura Oprescu: „Decizia de creștere anuală a pensiilor nu e politică, ci o prevedere legală obligatoriu a fi pusă în practică”

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu
Sursă foto: Ministerul Muncii

Pe de altă parte, sunt și vești bune. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit, la România TV, care e procentul de majorare al pensiilor de la 1 ianuarie 2025.

„Vom avea creșterea valorii punctului de referință cu mecanismul pe care românii îl cunosc, inflația cunoscuta, din 2023 de 10,4% plus creștrea reală a câștigului salarial mediu brut. Discutăm despre o creștere de peste 10.4%, vom anunța care va fi creșterea, va fi peste inflația din 2023”.

„Reforma pensiilor din sistemul public este o reformă ireversibilă, asta înseamnă că românii care au câștigat datorită acestei reforme și toți românii au câștigat fiindcă, pe de o parte discutăm despre faptul ca noua lege a pensiilor aduce echitate, elimină inechitățile pentru muncă și contribuții egale, avem pensii egale… dar ne aduce și un mecanism care spiluează clar că în fiecare an pensiile se majorează cu formula de mai devreme, inflația + jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Asta înseamnă că procesul este ireversibil și datorită acestei legi am eliminat acel 9,4%, care însemna înghetarea pensiilor până în 2027, pe de altă parte decizia de creștere anuală pensiilor nu e politică, ci o prevedere legală obligatoriu a fi pusă în practică”, a mai spus Simona Bucura Oprescu la România TV.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel