Sari la conținut

Experții trag un semnal de alarmă! Obiceiul de înfrumusețare la care apelează femeile, care poate duce la orbire

Sursă foto: Getty Images
Gene false

Genele ultra lungi și groase ar putea fi la modă, dar merită ele cheltuiala – și riscul pentru sănătate?

Genele noastre naturale îndeplinesc funcții importante. Ochiul este expus intemperiilor, deci este o fereastră prin care bacteriile și virușii pot pătrunde în organism, putând provoca moartea.

Genele ne protejează ochii prin îndepărtarea aerului de la suprafața globului ocular, menținând particulele în suspensie în afara ochiului prin clipirea noastră, precum și asigurându-se că globul ocular rămâne lubrifiat.

Ce sunt extensiile de gene?

Extensiile de gene sunt fibre individuale care sunt atașate la fiecare geană naturală, una câte una.

Extensiile de gene pot fi realizate din diferite tipuri de materiale, inclusiv fibre naturale precum mătasea și părul de nurcă sau de cal sau fibre sintetice precum nailonul sau plasticul. Extensiile sunt fixate cu ajutorul lipiciului, care poate cauza probleme.

Majoritatea tehnicienilor vor face un test înainte de programare, de obicei pe încheietura mâinii sau în spatele urechii, pentru a verifica dacă există alergii la lipici; totuși, chiar dacă nu există nicio reacție alergică, substanțele chimice din lipici pot fi iritante pentru zona sensibilă a ochilor, iar greutatea lipiciului poate provoca iritarea genelor.

Aplicarea corectă este extrem de importantă. Au fost raportate cazuri de persoane care și-au lipit pleoapele cu adeziv pentru gene. În mod îngrijorător, având în vedere că adezivul este aplicat atât de aproape de ochi, lipiciul pentru gene nu ar trebui să intre niciodată în contact cu suprafața ochiului.

Conform unui studiu, peste 60% dintre femei au raportat keratoconjunctivită – o afecțiune oculară care implică inflamarea corneei și a conjunctivei în același timp – după ce li s-a scurs adeziv pentru gene în ochi. Același studiu a raportat că 40% dintre femei au avut o reacție alergică la lipici.

Există cazuri în care lipiciul de unghii, care este mult mai puternic și mai rezistent, a fost vândut ca lipici de gene sau folosit în locul acestuia. Într-unul dintre cele mai șocante cazuri de aplicare greșită, pleoapele unei femei s-au lipit între ele după ce superglue-ul a fost folosit pentru a-și aplica extensiile de gene.

Lipiciul pentru gene conține substanțe chimice cancerigene

Sursă foto: Getty Images

Adezivii pentru gene pot reprezenta un pericol diferit pentru sănătate. Un studiu a testat 37 de superglue-uri pentru gene profesionale și de consum pentru formaldehidă, care este o substanță chimică recunoscută ca fiind cancerigenă.

Cercetarea a arătat că 75% din cele 20 de lipiciuri profesionale testate eliberau formaldehidă, iar patru din cele 17 lipiciuri de consum conțineau, de asemenea, această substanță chimică. Unele dintre lipiciuri care conțineau formaldehidă nu o declarau în ingredientele lor.

Conservanții din lipici pot provoca conjunctivită toxică și eroziune conjunctivală – atunci când stratul de celule de la suprafața corneei, numit epiteliu, se desprinde de stratul de dedesubt. Această afecțiune este dureroasă și poate afecta vederea.

Cea mai frecvent raportată complicație a extensiilor de gene este blefarita

Cu toate acestea, cea mai frecvent raportată complicație a extensiilor de gene este blefarita – inflamația sau iritarea pleoapelor. Marginile pleoapelor conțin foliculii din care cresc genele; în interiorul foliculilor se află două tipuri de glande care produc produse antimicrobiene pentru a preveni acumularea de bacterii în jurul ochilor.

Modificarea genelor naturale împiedică acest lucru și duce la acumularea de bacterii care cauzează blefarita. Modificările la nivelul genelor naturale pot provoca orzeli, deoarece lipiciul sau acumularea de bacterii pot bloca secrețiile foliculilor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel