vineri, august 19, 2022

Turiștii care aleg să își petreacă vacanța la malul Mării Negre,trebuie să manifeste o grijă aparte, întrucât experții au descoperit că apa Mării Negre ese cea mai poluată din Europa.

Potrivit raportului realizat de EU4EMBLAS – European Union for Improving Environmental Monitoring în the Black Şea, adică Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră, aceasta este cea mai poluată din Europa fiind descoperite 90 de substanțe periculoase, care pot afecta oamenii.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Conform unui clasament realizat de specialiști, numărul substanțelor periculoase este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană.

Compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată sursa citată.

Principalele constatări sunt următoarele:

-> 83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi.

-> Dunărea și Nistrul aduc în mare între 6 și 50 de obiecte pe oră.

-> cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 litri / km2, față de 50 de litri / km2).

Te-ar mai interesa: Nu trebuie să petreci NICIODATĂ mai mult de cinci ...

-> microplasticul este prezent în sedimentele Mării Negre atât în ​​zona de coastă, cât și la adâncimi de peste 2.000 m.

-> concentrațiile unor substanțe chimice periculoase pentru viața marină și umană depășesc valorile pragului lor de toxicitate.

Cum ne afectează plasticele viața?

În apele Mării Negre au fost identificate microparticule de plastic atât în largul mării, cât și la adâncimi foarte mari, ceea ce demonstrează că avem de a face cu un fenomen susținut și grav, care a modificat ecosistemul actual.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

Microparticulele de plastic sunt preluate de speciile marine, iar ulterior acestea vor ajunge în alimentația omului.

Studiile actuale au arătat în mod clar că în materialele fecale ale indivizilor sănătoși există excretate microparticule de plastic, ceea ce susține faptul că omul este expus în mod cotidian la acest nou tip de toxic, informează newsweek.ro.

În plus, biopsiile intestinale au identificat prezența microparticulelor de plastic în mucoasa digestivă. În multe cazuri, aceste particule erau impactate în mod mecanic la acest nivel, fiind însoțite de zone de inflamație perile-zională.

Te-ar mai interesa: Copii puși în pericol de părinți. Dr. Monica Pop: ...

S-a conturat ideea conform căreia prezența acestor particule străine poate iniția procesul inflamator local.

De aici a fost doar un pas în realizarea unor corelații cu bolile digestive actuale, din ce în ce mai frecvente, printre care: bolile inflamatorii intestinale, boli alergice și intoleranțe digestive, sindromul de colon iritabil sau chiar cancerele de tub digestiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private