Din cuprinsul articolului
Autorităţile de la Moscova au lansat noi amenințări la adresa Occidentului, inclusiv la adresa României, prin vocea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.
Apropiatul lui Vladimir Putin spune că „nimic nu poate fi exclus” când vine vorba de a ataca ținte din România sau Polonia, țări pe care le consideră implicate direct în războiul din Ucraina, împotriva Rusiei.
România, ca membru NATO, găzduiește baze militare care sunt esențiale pentru securitatea flancului estic al Alianței. Orice atac asupra acestor baze ar reprezenta o încălcare gravă a tratatelor internaționale și ar activa Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede apărarea colectivă a statelor membre.
Dmitri Medvedev, ameniţare directă la adresa României
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat declarații care includ amenințări directe la adresa României.
Potrivit agenției de stat ruse TASS, Medvedev a spus că Rusia ar putea lovi baze militare NATO, inclusiv din România și Polonia, dacă rachetele cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident continuă să fie utilizate împotriva Rusiei.
Într-un interviu pentru publicația Al Arabiya, Medvedev a afirmat că, în cazul escaladării conflictului, nu pot fi excluse scenarii care să implice atacuri asupra bazelor militare din România și alte state membre NATO.
El a subliniat că țările occidentale sunt implicate direct în conflictul din Ucraina, oferind sprijin militar, informațional și financiar.
„Dacă conflictul se dezvoltă prin scenariul escaladării, este imposibil să excludem ceva, deoarece statele membre NATO s-au implicat efectiv pe deplin în acest conflict”, a declarat el în interviu, potrivit TASS.
„Nimic nu poate fi exclus”
Dmitri Medvedev a explicat că statele NATO nu doar livrează arme și bani, ci controlează în mod direct rachetele folosite împotriva Rusiei și oferă informații despre ținte. Acesta a adăugat că, în acest context, „nimic nu poate fi exclus”, deși a menționat că Rusia nu își dorește o astfel de escaladare, ci urmărește o pace care să țină cont de interesele sale.
Citeşte continuarea AICI.