Sari la conținut

Pericol major. Ne omoară încet, dar sigur! Abia acum s-a descoperit ce se degajă în aer de ne îmbolnăvim pe capete

Ne îmbolnăvim din aer. Explozie de boli respiratorii și autoimune, plus mai multe cazuri, ca niciodată de leucemii agresive. Cu asta se confruntă medicii, tot mai des, iar sursa ar fi poluarea excesivă. Degajările de substanțe toxice ar avea loc noaptea, ca să fie mai greu de desccoperit. 

Primăria Capitalei informează că poliţiştii locali au descoperit vineri, la marginea Bucureştiului, mari cantităţi de deşeuri toxice arse, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto, acestea fiind o sursă importantă a poluării aerului şi mediului înconjurător.

Potrivit unui comunicat al PMB, mai multe zone cu acumulări masive de deşeuri au fost descoperite, vineri, de poliţiştii locali ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control Bucureşti (DGPLCB) cu ocazia unor acţiuni de combatere a poluării aerului în Capitală.

Însoţiţi de Anamaria Gram, consilier general şi membru în Comisia de Ecologie, Protecţia Mediului şi Igienizare, inspectorii de la DGPLCB au identificat, la marginea Capitalei, mai multe terenuri pe care erau depozitate şi arse ilegal cantităţi mari de deşeuri toxice, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto.

Ilegalitățile se fac noaptea

În urma arderii ilegale a acestora, în atmosferă sunt eliberate substanţe chimice sub forma unor compuşi foarte toxici atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Terenurile – sursă a poluării aerului în Capitală – sunt situate la marginea Bucureştiului, în zone nepopulate, accesul făcându-se pe drumuri neasfaltate, aproape impracticabile.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii locali au constatat că aceste activităţi ilegale – care aduc prejudicii majore mediului înconjurător – se produc în special noaptea, tocmai pentru a face imposibilă depistarea arderilor.

Persoanele responsabile de arderea ilegală a deşeurilor şi, implicit, de poluarea aerului în Bucureşti urmează a fi identificate şi sancţionate, conform prevederilor legale.

Ce pățim de la poluare

Ce spun medicii

”Din păcate, nu percepem riscul îmbolnăvirii pe cale respiratorie, din simplu motiv că nu putem vedea cu ochiul liber acești agenți patogeni – dar asta nu înseamnă că ei nu există!
În prezent, asistăm la o explozie a bolilor autoimune și la o escaladare dramatică a numărului de persoane care suferă de alergii, afecțiuni al căror factor declanșator rămâne de multe ori necunoscut,” a atras atenția dr. Mihaela Bilic.

”Ne confruntăm cu o epidemie de leucemii, mai agresive ca niciodată și care nu mai răspund la tratament. Dacă înainte întâlneam o leucemie acută, o dată la șase luni, anul acesta, în doar două luni, am avut deja nenumărate cazuri de acest fel, cu complicații majore. Cred că printre cauze se află și nivelul crescut de poluare al aerului din București,” a declarat, dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog, la MedikaTV.

”Foarte multe dintre aceste particule pot să ducă în timp și la cancere pulmonare, nu mai spun că și generează bronhopneumopatia cronică obstructivă. Ele într-adevăr, sunt păcătoase”, a atras atenția prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel