duminică, decembrie 4, 2022

Pericol pentru pacienții români. O parte dintre medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piață, după ce prețurile de producție au explodat, atrag atenția cei din industria de profil din țara noastră.

Patronatul Producătorilor Industriali solicită autorităților să intervină urgent pentru modificarea modului de calcul al prețurilor la medicamente, scrie RRA.

Te-ar mai interesa: MINUNILE există. Tradiții și obiceiuri pentru noap...

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, precizează că un grup de lucru format din specialiști lucrează pentru găsirea unei soluții care să permită pacienților să aibă acces la medicamente.

Alexandru Rafila: Ȋn condițiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că și producătorii de medicamente au fost afectaţi și atunci încercăm să găsim un mod de calcul al prețului care să nu descurajeze prezența pe piață a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine, dar lucrul ăsta trebuie abordat integrat.


Medicamente esențiale dispar din farmacii

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că au sesizări din partea pacienților în privința lipsei unor medicamente.

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

Radu Gănescu: Faptul că un medicament lipsește, înseamnă că pacientul își întrerupe tratamentul, înseamnă că poate dezvolta complicaţii ale patologiei, eventual poate ajunge inclusiv în zona spitalicească. E o problemă pe care o știm cu toƫii și nu o știm de ieri, de azi, o știm de ani mulţi și din păcate nu e rezolvată.

Radu Gănescu a mai adăugat că în primele șase luni au dispărut o sută de medicamente, fapt confirmat și de site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Te-ar mai interesa: ANPC trage un semnal de alarmă! La ce trebuie să f...

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Când ai pierderi de 10, 20, 50% ești obligat în cele din urmă să oprești producția. Problema pe care noi o vedem nu este nicium fel de asumare la nivel politic a unui dialog cu producătorii din țară, lucru care se întâmplă de mulți ani de zile. Producătorii de medicamente spun că problemele vor continua. Prețurile au crescut, iar materialele de producție se găsesc greu.

Te-ar mai interesa: Ce faci când ai o urgență medicală în weekend? Dr....

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private