Sari la conținut

Pericol spațial? Un asteroid se apropie de Pământ cu o viteză de 40.000 de mile pe oră

Sursă foto: WION

Un asteroid va zbura astăzi periculos de aproape de Pământ, a avertizat NASA. Asteroidul, denumit 2024 MT-1, se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de peste 40.000 de mile pe oră. În punctul său cel mai apropiat, asteroidul se va afla la doar 936.000 de mile distanță de planeta noastră. Cu toate acestea, NASA a asigurat că asteroidul nu reprezintă o amenințare la adresa vieții pe Pământ.

Asteroidul măsoară aproximativ 79 de metri în lățime și se învârte în jurul Soarelui în aproximativ 1,2 ani. Cu toate acestea, dimensiunea sa nu este îngrijorătoare pentru NASA, deoarece mărimea și distanța nu corespund criteriilor agenției spațiale de „obiect potențial periculos”. Doar un obiect mai mare de 150 de metri care se află pe o rază de 4,6 milioane de mile de Pământ intră în această categorie.

„Majoritatea obiectelor din apropierea Pământului au orbite care nu le aduc foarte aproape de Pământ și, prin urmare, nu prezintă niciun risc de impact, însă o mică parte dintre acestea – numite asteroizi potențial periculoși – necesită mai multă atenție”, spune Jet Propulsion Laboratory al NASA de la California Institute of Technology.

Între timp, asteroidul 2024 JJ25 se află pe radarul NASA și a fost reperat de astronomii din Hawaii pe 2 mai. Acesta s-a apropiat cel mai mult de Pământ pe 3 iulie.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Exercițiu de simulare a asteroizilor

NASA urmărește asteroizii care sunt susceptibili să se apropie de planeta noastră și să reprezinte o amenințare. Pentru a înțelege mai bine scenariul unui impact cu un asteroid, NASA a organizat recent un exercițiu de simulare în care experții au fost rugați să vină cu modalități de prevenire a unui impact cu un asteroid. Aceștia au evidențiat, de asemenea, problemele cu care s-ar putea confrunta în încercarea de a evita un impact.

Cea mai mare problemă, conform unui rezumat publicat de NASA care conținea gândurile participanților de la agențiile guvernamentale americane și experți internaționali în domeniul apărării planetare, a fost posibila politică. Aceștia se tem că guvernul ar putea să nu fie dispus să finanțeze o misiune pe asteroizi atunci când probabilitatea ca corpul spațial să lovească Pământul nu este de 100 %.

Aceștia se tem că, chiar dacă NASA dispune de suficient timp, schimbarea guvernelor ar putea sta în calea unei acțiuni relevante.

Misiunea DART

În 2022, NASA a efectuat misiunea DART și a lovit un asteroid pentru a exersa lovirea unuia în cazul în care acesta reprezintă o amenințare pentru Pământ. Nava spațială DART, cu o greutate de 1.200 de kilograme, a fost lansată în asteroidul Dimorphos, peste 1.000 de tone de praf și roci explodând din ea. Mai mulți bolovani au plutit în spațiu și acum ar putea lovi Marte, creând mai multe cratere. Cu toate acestea, experții spun că Pământul nu este în pericol de a fi lovit de aceste bucăți de asteroid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel