joi, mai 26, 2022

Pericole la care te expui dacă nu bei suficientă apă. Apa este principalul constituent al organismului care reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului la barbaţii adulţi si 50-55% din greutatea corporală la femei. O bună hidratare este esenţială pentru sănătate. Fiecare celulă din corp are nevoie de apă. Așadar, hidratarea este vitală pentru funcţiile de bază ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, buna funcţionare a celulei nervoase, realizarii digestiei.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

Deficiența de apă provoacă scăderi de energie, schimbări bruște de dispoziție și epuizare. mai jos găsiți semnele și remediile de care trebuie neapărat să le iei în calcul.

Specialiștii spun că după-amiază capacitatea de concentrare și energia scad semnificativ. Flavia Bernini, biolog, nutriționist, spune că organismul poate avea nevoie de apă. Organismul uman are nevoie de acest cobustibil și în această perioadă a anului, nu doar vara, pentru a funcționa cât mai bine.

Cum îți dai seama că bei cantitatea suficientă de apă în timpul zilei?

Organismul este format din 60% apă și poate pierde până la un litru și jumătate pe zi. Pentru a menține o bună hidratatre, medicii recomandă consumul a 1,5-2 litri de apă în fiecare zi.

Te-ar mai interesa: Ai un ten cu tendință acneică? Iată ce alimente tr...

„O doză mică este întodeauna bună: organismul este format, în medie, din 60% apă și poate pierde până la un litru și jumătate pe zi. Pentru a menține o bună hidratatre a corpului, se recomandă să beți cel puțin 1,5-2 litri de apă în fiecare zi. Dacă nu ne place apa plată, ceaiul, ceaiurile din plante și infuziile vor ajuta la asigurarea unei bune stări de hidratare.

Apa de la robinet este excelentă. Dacă vrem să facem o distincție, unele categorii precum sportivele, femeile însărcinate, care alăptează sau femeile aflate la menopauză ar trebui să prefere apa ”mediu-minerală”, pentru a asigura aportul corect de săruri minerale.”

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

Senzația de sete este primul semn al deshidratării, dar nu o simțim întotdeauna clar și de foarte multe ori o confundăm cu un semnal de foame. La vârstnici, setea este mult mai redusă, până când dispare. Dacă apa este rară, efectele psihice și fizice sunt resimțite rapid.

Iată o prezentare generală a semnelor de avertizare ale unui organism ”uscat”: Concentrare redusă, apatie, astenie și lipsă de energie, arsură în ochi, dureri musculare, semnale de la piele,urină închisă la culoare

Te-ar mai interesa: Ciupercile, legumele care pot înlocui carnea? Miha...

Concentrare redusă

„Chiar și un singur principiu de deshidratare are repercusiuni asupra noastră funcționalitatea cognitivă, în special în ceea ce privește scăderea în atenție și concentrare”.

Mai multe studii au arătat cum persoanele deshidratate fac mai multe greșeli în îndeplinirea sarcinilor simple, dar repetitive. Aceste dovezi sunt importante pentru studierea riscurilor care pot apărea, de exemplu în mediul industrial, unde sarcinile cu un grad ridicat de repetare trebuie adesea îndeplinite. O hidratare adecvată ar putea evita pierderea atenției, ceea ce poate duce la consecințe chiar periculoase”.

Te-ar mai interesa: Pepenele roșu: Beneficii și curiozități surprinzăt...

Apatie, astenie și lipsă de energie

apa cu lămâie

„90% plasma sanguină este alcătuită din apă și deshidratare face sângele mai gros și mai dificil de a furniza oxigen la fiecare celulă din organism. Nivelurile de energie scad si un sentiment de oboseala cronica. Deshidratarea poate duce chiar la mici modificări neurologice care deseori duc la dureri de cap frecvente, afectează starea de spirit, cresc senzația de nervozitate și iritabilitate”.

Arsură în ochi

„Rareori ne dăm seama de impactul lipsa de hidratare a ochilor. Filmul lacrimal este compus în principal din apă: când organismul este deshidratat se poate întâmpla să avertizeze arsuri, iritații, până la dificultăți vizuale reale. Clipind chiar, ca reacție la ochi uscat, devine mai rapid și mai frecvent.”

Dureri musculare

„Debutul deshidratării poate avea repercusiuni rapide asupra cartilajelor noastre care sunt compuse în principal din apă. Când aceasta din urmă este rară, pot apărea dureri articulare și crampe”.

Semnale de la piele

„Este cel mai mare organ din corpul nostru, prima țintă vizibilă a deshidratării continue. Când absorbim prea puțin lichid, de fapt, apă este eliberat din celulele pielii fie deviate către organele vitale. Aceasta are ca rezultat o percepție piele uscata, cu pierderea elasticității și accelerarea proceselor de îmbătrânire”.

Urină închisă la culoare

„Pătarea urinei este un test excelent, rapid și imediat pentru a înțelege starea noastră de hidratare. Dacă urina este limpede, hidratarea este bună, dacă, în schimb, apar prin a culoare galben pai suntem deshidratați și este timpul să începem din nou să bem indiferent de senzația de sete”, potrivit Mediafax.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private