Sari la conținut

Pericolele ascunse în micul dejun al persoanelor trecute de 50 de ani

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe măsură ce îmbătrânim, organele corpului funcţionează mai greu, iar metabolismul este și el afectat de înaintarea în vârstă. Medicii spun că atenția la alimentație și exerciţiile fizice pot face diferența. Iată cel mai sănătos mic dejun recomandat după vârsta de 50 de ani.

După această vârstă, anumite greșeli alimentare pot fi dramatice pentru sănătatea ta! Crezi că iei un mic dejun sănătos dimineața și totuși… Unele alimente aparent „sănătoase” pot avea un impact real asupra sănătății tale. Sucul de portocale, laptele, pâinea integrală, cerealele și chiar unele fructe… și lista de „prieteni falși de evitat” este lungă!

Greşeli la cea mai importantă masă a zilei

Nutriționiștii s-au pus de acord: micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece este o masă care, în general, nu variază prea mult. Dar mâncând exact același lucru în fiecare dimineață, riști să repeți aceeași greșeală ani și ani la rând. Dacă ai ghinionul să mănânci alimentele greșite, riști să-ți blochezi organismul, încet, dar sigur. Cu un mic dejun „prost”, zi de zi, accelerezi îmbătrânirea celulară.

După vârsta de 50 de ani, organismul tău asimilează mult mai greu nutrienții esențiali și îi este dificil să se curețe de toxine. Acestea pot afecta întregul corp: articulațiile, tensiunea arterială și chiar starea de alertă a creierului. Până când observi și simți primele simptome, este adesea prea târziu.

banane
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studii științifice recente au dovedit că de pilsă, zahărul este alimentul preferat al celulelor canceroase. Un pahar de suc de portocale conține mai mult zahăr decât o Coca-Cola și, fără fibrele fructului care să-l încetinească, acesta se năpustește direct în fluxul sanguin și provoacă o creștere bruscă a glicemiei!

De asemenea, excesul de lapte poate fi un pericol real (80% dintre cazurile de cancer la sân au fost diagnosticate la femeile care beau două pahare de lapte pe zi). Pâinea, fie ea albă sau integrală, are un indice glicemic ridicat, ceea ce poate duce la obezitate și hipertensiune arterială, dacă se consumă în cantităţi mari.

Atenție şi la produsele „light”!

Acestea se pare că sunt pline de aditivi, conservanți și îndulcitori chimici cancerigeni. Deşi au mai puține calorii, sunt mai periculoase pentru sănătate dacă le consumi zilnic. Nutriționiștii spun că majoritatea produselor de brutărie şi patiserie folosite la micul dejun sunt „nesănătoase” deoarece sunt pline de zaharuri ascunse, scrie portalul sante-corps-esprit.com.

După vârsta de 50 de ani, corpul tău are nevoie de multe proteine, fibre, vitamine (B12, C, D, E) și nutrienți esențiali (omega-3, magneziu, potasiu, fier).

Dar, de regulă, îi oferi în principal zahăr, anti-nutrienți, calorii „goale” (prin urmare inutile) și grăsimi rele. Așadar, îți otrăvești corpul saturându-l cu lucruri dăunătoare, fără a-i oferi ceea ce are nevoie pentru a funcționa corect.

Sistemul imunitar slăbește, organele se deteriorează, iar acest lucru deschide ușa către cele mai grave boli: osteoartrita, Alzheimer, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, cancerele. E timpul să tragem un semnal de alarmă: un mic dejun sănătos este o adevărată urgență de sănătate publică.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel