Sari la conținut

Pericolul ascuns din alimentele prăjite! Greșeala uriașă pe care o face toată lumea

gustare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Gustari sanatoase recomandate de nutritionisti

Alimentele prăjite au un gust delicios, oferă sațietate de lungă durată și sunt preferatele românilor. În ciuda texturii crocante și a aromelor, mâncarea obținută prin prăjire provoacă o boală gravă. Ar trebui evitată cât de des e posibil.

Pericolul ascuns din alimentele prăjite! Greșeala uriașă pe care o face toată lumea

Toți gurmanzii spun că mâncarea prăjită este mult mai gustoasă, însă experții în nutriție nu prea sunt de acord cu acest mod de gătire. Indiferent că este pui, pește sau cartofi, dacă prăjiți aceste alimente vă vor provoca o boală extrem de gravă. Evită, nu mai găti așa.

Pericol pentru români! Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință din China. Ei spun că o porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână dezvolta probleme grave de sănătate, scrie UPI, citat de Agerpres.

Cât de periculoase sunt alimentele prăjite?

Pericol pentru români! Pentru a demonstra cât de periculoase sunt alimentele prăjite, oamenii de ştiinţă au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

Pentru finalizarea studiului, experții au utilizat, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare

Conform cercetătorilor, persoanele care au consumat o cantitate mare de alimente prăjite prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. De asemenea, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Alimentele prăjite  conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

Mai mult decât atât, alimentele bogate în sare sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, iar acest lucru poate fi și mai nociv.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel