Sari la conținut

Pericolul din piscine și ștranduri. Medicul Adrian Marinescu: „Pot apărea complicații”. Cum să prevenim bolile ce pot fi luate din ștrand și de la piscină?

Dr. Adrian Marinescu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Adrian Marinescu, despre cazurile de imbolnavire din aceastăperioada

Microorganismele aflate în apele dulci de la piscină sau ștrand pot provoca o serie de boli infecțioase. Simptomele cele mai cunoscute sunt diareea, infecțiile căilor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afecțiuni cutanate. Cauza infecțiilor o reprezintă de cele mai multe ori înghițirea apei contaminate, însă microorganismele pot invada corpul și la nivelul urechii, al ochilor, al nasului sau prin piele, dacă aceasta are leziuni.

Cei mai expuși bolilor cauzate de apa de la ștrand și de la piscină sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficient. Contaminarea apelor are drept cauză contactul cu materiile fecale umane sau animale și apa schimbată la intervale lungi de timp sau tratată neadecvat. Există o doză corectă de substanțe dezinfectante ce trebuie menținută pentru ținerea sub control a înmulțirii microorganismelor.

Riscul există și în cazul în care apa ștrandurilor sau a piscinelor conține dezinfectanți. Aceștia pot fi responsabili de apariția unor reacții alergice și dermatite de contact.

„În mod logic, când merg la piscină sau la un ştrand, adică sunt locuri totuşi monitorizate, riscul ar trebui să fie mic. A face o diferenţă cu ce înseamnă a face baie într-o apă stătătoare, unde riscul este mult mai mare.

Într-adevăr, dacă nu este tratată corect apa, există diverse infecţii, începând de la infecţii ale pielii, continuând cu faptul că, daca merg desculţ, mai ales în jurul piscinei şi la marginea piscinei, există riscul să fac aceste infecţii.

Sunt infecţii de tip micoze, cum ar fi candidoza, putem vorbi de stafilococ, adică sunt destul de multe microorganisme care pot să dea nu neapărat infecţii severe, dar care pot să fie supărătoare.

Atunci când apa este tratată cu clor, cum este corect, este şi riscul ca părul să se decoloreze, apropo de protecţia pe care trebuie să o am. Există infecţii la nivelul urechilor, adică otite.

Este adevărat că sunt infecţii care se rezolvă, de cele mai multe ori, fără complicaţii, dar sunt şi persoane care vin cu forme cronice, cu infecţii ale pielii care se rezolvă pe o perioadă lungă de timp, deci mai bine ar fi să ne protejăm”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, la Antena 3 CNN.

Cele mai frecvente boli de piele luate de la ștrand și piscină

  • Granulomul este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină. Apare în zona genunchiului și este de natură cronică. Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă și se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație, perioada de incubație fiind de câteva săptămâni.
  • Furuncul – poate fi foarte ușor transmis prin stafilococii prezenți în apa piscinelor.
    La nivelul piciorului își pot face apariția și verucile, respectiv niște negi dureroși care trebuie cauterizați.
  • O altă boală de piele luată din apă ștrandurilor și a piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului.
  • Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
  • Dermatofiția piciorului poate să apară la nivelul spațiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de căldură și de suprainfecția bacteriană. Boala afectează în special bărbații adulți.
    Pruritul cutanat poate să apară la persoanele cu pielea mai sensibilă la clorul din apă sau alte dezinfectante. Persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact. Simplul fapt de a intra în apa de la piscină poate cauza mâncărimi.

Ochii și riscurile la care sunt expuși când mergi la ștrand sau la piscină

La nivelul ochilor substanțele dezinfectante din apă pot declanșa cel mai des xeroza, boala de ochi caracterizată prin uscarea și contactarea conjunctivei, prin dispariția secreției lacrimale și opacifierea corneei, care, în unele cazuri, devine albă.

O altă infecție frecventă la nivelul ochiului și cauzată de apa din ștranduri și piscine este conjunctivita dată de chlamidia trachomatis. Se manifestă prin înroșirea ochilor, secreție conjunctivală mucopurulentă unilaterală și are perioada de incubație 2-19 zile.

Micozele provoacă otite

Otitele externe cauzate de apa care, odată intrată în conductul auditiv, poate produce inflamații și implicit o durere intensă, au o largă răspândire în perioadele de vară. Cele mai periculoase rămân otitele micotice cauzate de o serie de ciuperci pe care pacienții le contactează atât din apă, cât și printr-o curățare excesivă a urechii, de cele mai multe ori cu bețișoare care nu sunt avizate dermatologic, avertizează specialiștii de la Spitalul Buzău.

Tratamentul otitelor micotice este în principal cu antibiotice și antiinflamatoare și necesită un timp destul de lung de vindecare. Diversele micro-organisme din apă pot declanșa otita de piscină. Boala apare la câteva zile după ce s-a făcut baia și se manifestă prin mâncărimi, dureri, senzație de ureche înfundată.

Din apa de ștrand, lacuri sau bălți cu apă stătută se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros) și infecția cu candida.

Cum să prevenim bolile ce pot fi luate din ștrand și de la piscină?

  • Faceți duș înainte și după baia în piscină și încercați să nu înghițiți apă în timpul înotului!
  • Dacă aveți o rană sau o infecție, evitați să mergeți la piscină.
  • Nu utilizați săpunul în apa de la piscină, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor și ale algelor.
  • Infecțiile bacteriene se pot face cu stafilococi care există pe pielea unora dintre cei care fac baie și se transmit, prin apă, la restul înotătorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora. Este de ajuns ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivita de piscină pentru ca boala să se răspândească și la celelalte persoane.
  • Pentru a evita transmiterea afecțiunilor oftalmologice, la ieșirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca fața să fie spălată cu apă rece.
  • Pentru a evita instalarea micozelor, după baie, ștergeți bine toată suprafața pielii.
  • Apa de la piscină trebuie filtrată, iar substanțele dezinfectante nu trebuie să aibă o concentrație ridicată pentru că pot irita mucoasele și ochii. PH-ul apei trebuie menținut între 6.9 și 8.2.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel