Sari la conținut

Pericolul din SISTEMUL SANITAR: Vor fi afectați grav toți pacienții cu boli cronice

boli cronice
Sursa foto: decisepoate.ro

Pericolul din SISTEMUL SANITAR. Medicii nu sunt de acord cu proiectul de ordin al Ministrului Sănătății și al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate publicat in data de 11.01.2024. Este vorba de propunerea modificarii valorii punctului de consultație de la 4.5 la 3.3 ron.

Ce înseamnă cu adevărat această propunere? O scadere a platilor de la buget care va aduce o scădere cu 27% a valorii serviciilor prestate de catre medicii specialiști și a psihologii aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări. Pentru serviciile medicilor primari, adica cei mai bine pregatiti, prin scoatere sporurilor de grad, scăderea este de 50%!!

Potrivit comunicatului transmis de Clinica Hope, este vorba de medicii de specialitate din toata Romania.

Ce prevede proiectul de ordin al Ministrului Sănătății și al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

  • Efectul nr. 1. Reducand nivelul de plati se forteaza fiecare medic si terapeut din Romania sa ii fie aproape imposibil sa lucreze in Relatie cu Casa de Asigurari de Sanatate. Cand medicii si terapeutii se vor retrage din contract, toti pacientii care au calitatea de asigurat, pentru care au platit taxe ani de zile la stat, nu vor mai avea cum sa obtina aceste servicii.
  • Efectul nr. 2. Un lucru este cert…cu totii ne imbolnavim la un moment dat. Ca sa putem sa beneficiem in continuare de servicii care sa ne ajute sa fim sanatosi va trebui sa platim din buzunarul nostru. Lucru care nu prea este ok deoarece am platit luni sau ani de zile taxe pentru acest lucru.
  • Efectul nr. 3. Medicii si terapeutii, specialistii care ne pot ajuta cu problemele noastre de sanatate, vor castiga cu 30% sau 50% mai puțin? Voi cum v-ați simți in locul lor? Cum ați reacționa?

CNAS nu le vede valoarea medicilor

„Cunoastem foarte bine faptul ca foarte multi medici au plecat din Romania sa munceasca in alte tari unde pot castiga mai bine. Abia a fost oprit acest efect acum cativa ani, cu foarte mari eforturi. Acum ii invitam practic sa o faca din nou. Deoarece cineva de la CNAS nu le vede valoarea medicilor decat in 71 ron pe consult, iar a psihologilor in 99 ron/ora. Vor putea să platească chirii, întreținere, formare, taxe profesionale, asistente și recepționere din acești bani? Nu, nu vor putea.

Despre psihologii în contract cu Casa de asigurări, decizia vine dupa ce au mai fost o data loviți de scăderea tarifelor cu 50% pe ședință și în lulie anul trecut”.

Sumele necesare consulturilor de specialitate, prea mari pentru pacienți

Zeci de mii de pacienți cronici de exemplu, cei cu tulburări psihice sau cu boli de inimă sau oncologice, nu și-ar permite sumele necesare consulturilor de specialitate sau a tratamentelor cu plată.

Așteptarea la cei puțini medici care poate vor rămâne în contract va fi foarte lungă. Unii, cum sunt copiii cu tulburări psihice de tip autism sau copiii și adulții cu probleme oncologice, nu îți pot permite așteptarea.

Vor fi afectați grav toți pacienții cu boli cronice

boli
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Vom vorbi doar despre tratamentul tulburărilor psihice și emoționale, ca lideri în acest domeniu, dar vor fi afectați grav toți pacienții cu boli cronice sau cei care nu îți permit tratament de specialitate contra cost.

Tulburările psihice afectează peste 50% din populație, mai ales pe cei care au o situație economică precară, dar nu numai. Stresul, mediul urban, problemele sociale, economice sunt tot atâția factori de stres care ne îmbolnăvesc.

50 % din oameni au nevoie de ajutor de la un psihiatru sau psihoterapeut la un moment dat. Tratamentul minim durează 6 luni și un management corect de tratament și terapie costă peste 1000 ron pe lună. Câți pot duce suplimentar, pe lângă stresul actual, stresul generat de costul revenirii din stres?

Acum avem posibilitatea tratamentului decontat atat psihiatric cat si psihologic. Din 2023, mult mai restrictiv, la jumătate fată de 2022.

Vor suferi acei oameni care, prin ședințele decontate de psihologie, reușesc să iasă din depresie, acei pacienți bipolari care pot avea o viață normală sau copiii cu autism care se recuperează. Și acum nu o vor mai putea face. Pentru ca nu își permit 1.000-2.000 ron/lună pentru consult și terapie.

Pacientii asigurati se vor întoarce la nivelul din 2005-2009 când tratamentele tulburărilor psihice constau doar din internări la spital și rețeta lunară la policlinică. Când nu exista șansa unei vieți normale!

Au fost momente când puteam să ii spunem unui pacient cu Depresie severă și multiple tentative de suicid că are nevoie de tratament psihiatric, psihoterapie săptămânală și grup de abilități specifice dar ca să nu se sperie, că nu va costa nimic.!!!

Imi pot aduce aminte fața mamei unei adolescente, care avea mâinile pline de tăieturi și vrea să se omoare, când i-au explicat colegii mei câte forme de terapie diferite are nevoie dar că sunt accesibile prin CAS. Câtă speranță să știi că ai în țară la tine, acele forme de terapie despre care ai citit in Anglia și că le poți avea de mâine, decontate, fără să stai 6 luni pe lista de așteptare!

Și care niciodată nu și-ar fi permis un terapeut de nivelul înalt, specializat în tulburări grave, fără suportul ședințelor decontate CNAS!”

Aveți idee ce simte un părinte care are copil cu autism și va afla că nu își poate permite tratamentul care îl poate recupera pe fiica sau fiul lui?

Medicii resping propunerea legislativă, care îi afectează pe toți pacienții  cu orice tulburare cronică, inclusiv pacienții cu cancer.

„Respingem în totalitate această propunere legislativă ca fiind imposibil de susținut economic, nedreaptă și nenecesară. Va avea consecințe umane și medicale pe termen imediat, mediu și lung care vor costa de zeci de ori mai mult prin pierderea sănătății atâtor oameni. Repetăm, nu afectează doar pe cei cu tulburări psihice ci și pe cei cu orice tulburare cronică, inclusiv pacienții cu cancer.

Ne vom alinia la orice formă de protest pe care o vom face și nu putem accepta continuarea contractului cu Casa de Asigurări în aceste condiții.

Transmitem Casei de asigurări de sănătate și Ministerului Sănătății că acest proiect este inacceptabil și recomandăm să facă studii de fezabilitate pe termen scurt, mediu și lung!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel