Sari la conținut

Pericolul expunerii la soare: apariția cancerului de piele

Multi dintre noi asteapta cu nerabdare vara si zilele calduroase in care sa ne relaxam pe plaja. Razele soarelui ne fac nu doar sa ne simtim bine, ci chiar sa si aratam mai atragator, pentru multe persoane pielea bronzata reprezentand un semn al frumusetii si sanatatii. Din pacate, insa, tocmai mult asteptata expunere la soare este cauza cea mai mediatizata si cunoscuta a cancerului de piele si posibil cel mai puternic factor cauzator al acestei malignitati, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog.

Cancerul de piele, forma cea mai raspandita dintre toate cazurile de cancer, este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor anormale ale pielii, care se transforma in tumori benigne (non canceroase) sau maligne (canceroase). Melanomul, cel mai de temut tip de cancer de piele,apare atunci cand au loc mutatii in ADN-ul celulelor pielii, cauzate in mare parte de actiunea ultravioletelor (UV) din lumina soarelui si de luminile folosite in saloanele de bronzare. Oricine, indiferent de culoare, poate dezvolta aceasta afectiune, insa aparitia ei este legata adesea de existenta unei cantitati mai mici de pigment (melanina) in piele, ceea ce inseamna mai putina protectie impotriva radiatiilor UV daunatoare.

„ADN-ul celular dicteaza gradul de protectie pe care il are fiecare individ si reprezinta un factor important in protejarea pielii. Astfel, o persoana cu piele deschisa la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat care locuieste la Ecuator si se expune timp de 10 ani la soare la ore de varf are sanse foarte mari sa dezvolte cancer de piele comparativ cu o persoana cu pielea inchisa la culoare, care nu se arde si care are sanse foarte mici sa fie afectata. Acest lucru se datoreaza pigmentului protector, melanina, care formeaza o “palarie” pentru celulele pielii. Cu cat avem mai multa melanina la nivelul epidermului si barierei dintre epiderm si derm, cu atat mai inchisa la culoare este pielea si, in consecinta, nivelul de protectie impotriva razelor UV creste”, explica doctor Laurentiu Vladau.

Cancerul de piele se va dezvolta in principal pe zonele de piele expuse la soare, inclusiv pielea capului, fetei, buzelor, urechilor, gatului, piept, brate si maini si pe picioare la femei, insa afectiunea se poate forma, de asemenea, pe zonele care vad rar lumina zilei: palme, sub unghii si in zona genitala.

Cu toate acestea, expunerea la soare nu explica aparitia cancerului de piele la persoane care nu s-au expus in mod repetat la razele ultraviolete. In aceste cazuri exista si alti factori care pot contribui la riscul de cancer de piele, cum ar fi istoricul familial sau prezenta unei afectiuni care slabeste sistemul imunitar.

Tipurile de cancer de piele si formele lor de manifestare

Exista trei tipuri principale de cancer de piele: carcinom bazal celular, carcinomul spinocelular si melanomul. Primele doua sunt tipuri mai putin grave si reprezinta pana la 95% din toate cazurile de cancer de piele. Cunoscute de asemenea si ca forme de cancer de piele non-melanom, acestea pot fi tratate atunci cand sunt descoperite timpuriu. Melanomul, formata din celule pigment anormale ale pielii numite melanocite, este forma cea mai grava de cancer de piele si provoaca 75% din totalul deceselor provocate de cancerul de piele. Lasata netratata, aceasta se poate raspandi la alte organe si este dificil de controlat.

Melanomul, cancerul cel mai de temut, apare frecvent la batrini dar si la adulti tineri, adolescenti si, foarte rar, la copii. Diagnosticul precoce poate salva viata pacientilor, iar, pe de alta parte, un diagnostic intarziat poate avea un impact devastator, astfel incat devine vitala recunoasterea semnelor acestei afectiuni inca din momentul in care ele isi fac aparitia. “De cele mai multe ori, melanomul se prezinta ca o alunita banala, dar, noua, care creste si se dezvolta relativ rapid, in saptamani sau cateva luni, care are forma, structura, margine neregulata, de cele mai multe ori este plana, nepalpabila, brun-negricioasa, dar, posibil si rosie, alba, sau de culoarea pielii. Adesea, o alunita prezenta de multi ani se poate transforma in melanom, moment in care apar modificarile de mai sus. De multe ori apare in zonele expuse la soare, dar nu numai. Exista, spre exemplu, melanoame ale organelor genitale, ale regiunii anale, unghiei, pielii talpilor, mucoasei orale etc.. In cazul in care nu este tratat in timp util, melanomul se poate raspandi rapid in sange, ganglionii limfatici si alte organe precum creier, plamani, ficat, maduva osoasa. Daca este diagnosticat in stadiu incipient, o simpla excizie duce la vindecare”, spune medicul.

Celelalte tipur mai frecvente de cancer de piele sunt carcinomul spinocelular si carcinomul bazocelular. Ele apar mai tarziu in viata, in general pe pielea expusa la soare. Carcinomul spinocelular poate aparea ca o keratoza banala, veruca, ulceratie care se deterioreaza si se mareste relativ rapid, sangereaza, nu se vindeca in ciuda antibioticelor si pansamentelor. La fel ca si melanomul, daca este tratat din timp, nu pune nici o problema majora, insa daca este neglijat se poate raspandii.

Carcinomul bazocelular se prezinta ca o leziune cu aspect perlat, translucid, cu vase de sange mai proeminente sau ca o ulceratie. Se dezvolta foarte lent, de cele mai multe ori pe parcursul anilor. Este frecvent confundat cu o alunita de culoarea pielii sau rosie. Daca nu este tratat, se mareste, sangereaza, poate invada structurile profunde, pana la muschi si os. Poate fi mutilant, dar nu se raspandeste in alte organe.

Efecte benefice ale expunerii la soare

Ca orice lucru in exces, expunerea excesiva la soare poate afecta iremediabil starea pielii si sanatatea in general. Dincolo de accelerarea procesului de imbatranire, bronzul poate favoriza instalarea cancerului de piele, mai ales in cazul in care pielea nu este protejata cu o crema de protectie solara sau prin imbracaminte. Desi atat de apreciat de femei mai ales, din punct de vedere medical bronzul reprezinta un pericol, acesta fiind in fapt o reactie la deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la radiatiile UV excesive.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca razele soarelui nu pot avea efecte benefice asupra noastra. „Expunerea moderata la soare are o serie de efecte benefice, dintre care cel mai cunoscut este sinteza in piele a vitaminei D, care are roluri metabolice majore. Deficitul de vitamina D poate duce la anemie, slabiciune a muschilor si oaselor, tulburari neurologice. Se pare ca vitamina D are un rol protector impotriva altor tipuri de cancer si a sclerozei multiple. In urma expunerii la soare, creste de aseenea nivelul de serotonina, un hormon eliberat de creier care ne imbunatateste starea de spirit si concentrarea. Se pare ca riscul depresiei este mai scazut in tarile insorite”,  spune dr. Laurentiu Vladau.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel