Sari la conținut

„Perla Văii Mureșului”, stațiunea balneoclimaterică renăscută din ruine. Este considerată bijuteria Casei Regale

Sursă foto: Centrul de informare turistică Lipova
Băile Lipova

La 30 km de orașul Arad și la doar 3 km de orașul Lipova, situată în apropierea Podgoriei Aradului, se află Stațiunea Băile Lipova, centru internațional de agrement.

Stațiunea Băile Lipova , bogată în ape carbogazoase , este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea. Stațiunea a fost construită în urma cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau valorificate în tratamente medicale.

Descoperirea apei minerale

Băile Lipova este bogată în ape carbogazoase, staţiunea fiind construită în urmă cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau valorificate în tratamente medicale.

„Apa minerală locală a fost descoperită de ciobani la începutul secolului al XIX-lea. Calitățiile apei se conservă cel puțin șase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt. Legenda spune că apele au fost descoperite de niște ciobani în transhumanță spre Banat. Oprindu-se în mijlocul pădurii, au găsit un izvor din care au băut apă. Au numit-o <apă acră> (din cauza conținutului de dioxid de carbon). Îmbutelierea și comecializarea apei minerale produsă în această stațiune începe după anul 1900, când izvoarele de apă minerală au aparținut Băncii Gloria din Lipova”, descrie www.turismlipova.ro.

Povestea continuă cu anul 1928, când apa de Lipova a fost premiată cu medialia de aur la București, marca „Borvizul de Lipova” devenind furnizorul Casei Regale.

Sursă foto: Cazare Romania

Staţiune seculară

Stațiunea balneo-climaterică Lipova datează, ca unitate de tratament, din anul 1892. În 1902 s-a început construirea pavilioanelor pentru cazare, iar din 1905 au fost amenajate cele pentru vane și băi calde. În anul 1933 s-a construit bazinul de înot, iar după anul 1945 s-a modernizat zona de agrement.

„În prezent, stațiunea oferă condiții de cazare și campare la standarde occidentale, prețurile fiind accesibile pentru turiști. Diversitatea serviciilor oferite de Stațiunea Băile Lipova continuă cu un loc special pentru spectacole și concerte, cu scenă și scaune.

Stațiunea Băile Lipova deține și propria biserică Ortodoxă, care îi așteaptă pe cei care ajung în zonă, în fiecare zi de duminică și zi de sărbătoare pentru a petrece și momente de plinătate sprirituală. Așadar, după investiții masive, stațiunea Băile Lipova poate fi denumită azi Perla Văii Mureșului, aceasta oferind o mare diversitate de servicii și o atmosferă specifică marilor stațiuni europene”, se mai arată în descrierea făcută de Centrul de Informare Turistică Lipova.

Tratamente terapeutice

Statiunea este renumita pentru apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, sodice, magneziene si hipotone, descoperite inca din secolulul al XIX-lea.

Tratamente:

– bai calde cu apa minerala
– hidroterapie
– electroterapie
– cura interna cu apa minerala

Boli tratate:

– afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct in stadiul de postconvalescenta, hipertensiune arteriala, arteriopatii periferice cu tulburari trofice discrete, varice);
– afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, forme usoare de colite cronice, tulburari functionale ale intestinului gros);
– afectiuni hepatobiliare (dischinezia biliara, hepatita cronica, tulburari dupa ficat operat, pancreatita cronica, colecistita cronica calculoasa);
– afectiuni respiratorii (nevroze respiratorii, persoane cu frecvente pneumopatii microbiene sau virotice);
– alte afectiuni (boli ale rinichiului si ale cailor urinare, nevroza astenica, afectiuni ginecologice, boli profesionale).

Cele mai importante obiective turistice în Oraşul Lipova

  • Bazarul Turcesc
  • Băile Lipova
  • Cetatea Şoimoş
  • Muzeul orăşenesc Lipova
  • Mănăstirea Maria Radna
  • Biserica Ortodoxa Lipova
  • Podul de peste Mureş

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel